Cukinia faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

2024-07-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to pyszne danie, idealne na letni obiad lub niedzielny posiłek. Cukinia, jako główny składnik, jest bogata w witaminy A i C, błonnik oraz przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowie skóry, wzrok oraz układ odpornościowy. Danie to jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i sycące.

Alternatywy składników

  • Mięso mielone wieprzowe można zastąpić mięsem drobiowym, wołowym lub nawet mięsem z indyka.
  • Ryż biały można zamienić na brązowy, który jest bogatszy w błonnik, lub kaszę jaglaną.
  • Żółty ser można zastąpić serem mozzarella lub parmezanem.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku, możesz dodać do farszu odrobinę ostrej papryki.
  • Można przygotować farsz dzień wcześniej, co skróci czas przygotowania dania w dniu podania.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Korzyści zdrowotne:

  • Cukinia jest niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały.
  • Mięso dostarcza białka, niezbędnego do budowy mięśni i regeneracji organizmu.
  • Pieczarki są źródłem witamin z grupy B i minerałów, takich jak selen i miedź.

Wady:

  • Wysoka zawartość tłuszczu, jeśli używa się tłustego mięsa mielonego.
  • Duża ilość sera żółtego zwiększa kaloryczność i zawartość tłuszczu w daniu.

Kalorie

Całe danie zawiera około 1800 kcal. Jedna porcja to około 300 kcal. 

Składniki

    • Cukinia: 5-6 średnich
    • Ryż: 100g
    • Mięso mielone wieprzowe: 500g
    • Pieczarki: 400g
    • Cebula: 1 duża
    • Jajko: 1
    • Czosnek: 3 ząbki
    • Żółty ser: 200g
    • Pomidory: 2-3
    • Oregano: 1 łyżeczka
    • Tymianek: 1 łyżeczka
    • Sól: do smaku
    • Pieprz: do smaku
    • Olej do smażenia: 2 łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie ryżu: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. 2. Przygotowanie sera: Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
  3. 3. Krojenie pomidorów: Pomidory kroimy w plasterki.
  4. 4. Przygotowanie cukinii: Umyte i osuszone cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.
  5. 5. Przygotowanie farszu: Pieczarki siekamy w kostkę i smażymy do wyparowania wody. Studzimy.
  6. 6. Smażenie cebuli: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy cebulę na oleju do zeszklenia, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.
  7. 7. Smażenie mięsa: Dodajemy mięso mielone, smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy przyprawy. Studzimy.
  8. 8. Mieszanie farszu: W misce mieszamy pieczarki, ryż, mięso i jajko. Doprawiamy do smaku.
  9. 9. Nadziewanie cukinii: Gotowym nadzieniem napełniamy połówki cukinii. Posypujemy startym żółtym serem, układamy plasterki pomidora.
  10. 10. Pieczenie cukinii: Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  11. 11. Podsumowanie: Cukinia faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to pyszne, zdrowe i sycące danie, idealne na obiad lub kolację. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że jest to świetny wybór dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Smacznego!
Gołąbki z kapusty pekińskiej
(3)
Kotlety z wołowiny
(1)