Każdy może ugotować pyszne marynowane pieczarki w domu. Oczywiście istnieje wiele natychmiastowych przepisów, gdy grzyby są gotowe w ciągu zaledwie kilku godzin, ale dziś powiem ci, jak marynować pieczarki na zimę. Pikantne elastyczne grzyby to nie tylko bardzo smaczna przystawka na zimno, ale także odpowiedni składnik do wszelkiego rodzaju sałatek.
Podczas gotowania pieczarek marynowanych radzę wybierać małe grzyby, oto miniaturowe grzyby wielkości śliwki wiśniowej, aby nie musiały być cięte. W tym przypadku otrzymujesz naprawdę eleganckie i świąteczne danie - grzyb dla grzyba. Zgodnie z tym przepisem marynata będzie dość nasycona, dzięki czemu większość pikantnego nadzienia nasiąknie pieczarkami, które same nie mają bogatego smaku.
Pamiętaj, aby starannie przygotować naczynia do marynowanych pieczarek. Zwykle sterylizuję puszki w kuchence mikrofalowej, ale jeśli chcesz, powiem ci, jak sterylizować puszki w piekarniku. Umyty, postawiony do góry nogami na grillu w zimnym piekarniku, włączył gaz, ustawiając 160 stopni i pozostawił tam na 30 minut. Oznacza to, że przez pewien czas piekarnik właśnie rozgrzał się do pożądanej temperatury (mam go 20 minut), po czym wysterylizował naczynia - kolejne 10 minut. Następnie wyłączam piekarnik bez otwierania drzwi i pozwalam mu ostygnąć do lekko ciepłego stanu. Banki są gotowe do puszkowania.