Grzyby marynowane w occie

2020-07-10 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Grzyby marynowane w occie
Każdy może ugotować pyszne marynowane pieczarki w domu. Oczywiście istnieje wiele natychmiastowych przepisów, gdy grzyby są gotowe w ciągu zaledwie kilku godzin, ale dziś powiem ci, jak marynować pieczarki na zimę. Pikantne elastyczne grzyby to nie tylko bardzo smaczna przystawka na zimno, ale także odpowiedni składnik do wszelkiego rodzaju sałatek.

Podczas gotowania pieczarek marynowanych radzę wybierać małe grzyby, oto miniaturowe grzyby wielkości śliwki wiśniowej, aby nie musiały być cięte. W tym przypadku otrzymujesz naprawdę eleganckie i świąteczne danie - grzyb dla grzyba. Zgodnie z tym przepisem marynata będzie dość nasycona, dzięki czemu większość pikantnego nadzienia nasiąknie pieczarkami, które same nie mają bogatego smaku.

Pamiętaj, aby starannie przygotować naczynia do marynowanych pieczarek. Zwykle sterylizuję puszki w kuchence mikrofalowej, ale jeśli chcesz, powiem ci, jak sterylizować puszki w piekarniku. Umyty, postawiony do góry nogami na grillu w zimnym piekarniku, włączył gaz, ustawiając 160 stopni i pozostawił tam na 30 minut. Oznacza to, że przez pewien czas piekarnik właśnie rozgrzał się do pożądanej temperatury (mam go 20 minut), po czym wysterylizował naczynia - kolejne 10 minut. Następnie wyłączam piekarnik bez otwierania drzwi i pozwalam mu ostygnąć do lekko ciepłego stanu. Banki są gotowe do puszkowania.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • pieczarki: 1 kg
    • woda: 600 mililitrów
    • ocet stołowy 9%: 4,5 łyżki stołowe
    • cukier: 3 łyżeczki
    • sól: 3 łyżeczki
    • koper: 3 pęczki
    • nasiona gorczycy: 2 łyżeczki
    • czosnek: 2 ząbki
    • ziarna czarnego pieprzu: 0,5 łyżeczki
    • piment: 6 szt
    • liść laurowy: 2 kawałki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do przygotowania domowych pieczarek marynowanych na zimę potrzebujemy samych grzybów, wody, 9% octu stołowego, cukru pudru, soli kuchennej, świeżego kopru i czosnku, nasion gorczycy, ziela angielskiego i czarnego groszku oraz liści laurowych.
  2. składniki na grzyby marynowane w occie
  3. 2. Przede wszystkim wlewamy wodę (3-4 litry) do garnka wolumetrycznego (3-4 litry) i podpalamy, aby zagotować. Ponadto natychmiast sterylizujemy naczynia na przedmiot obrabiany: 3 słoiki po 500 mililitrów każdy i 3 pokrywki dla nich. Osobiście lubię sterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej i gotować pokrywki na kuchence w rondlu z wodą (wystarczy 5 minut po gotowaniu). Młode miniaturowe pieczarki należy myć pod bieżącą zimną wodą. Myłem dzieci przez pół godziny - miałem dużo grzybów na 1 kilogram. Nóż nie jest potrzebny, wystarczy pocierać zanieczyszczony obszar palcem.
  4. przegotowane pieczarki
    Reklama
  5. 3. Podczas gdy myliśmy pieczarki, już zdążyliśmy zagotować wodę na patelni. Wkładamy do niej grzyby, ponownie gotujemy i gotujemy przez około 5 minut.
  6. gotujemy pieczarki
  7. 4. W tym czasie pieczarki dają dużo wilgoci i znacznie zmniejszają objętość. Ten krok w tym przepisie jest konieczny: 1) aby marynata w gotowym detalu nie była ciemna, 2) aby więcej grzybów zmieściło się w słoikach. Wkładamy łyżkę cedzakową (szeroką łyżkę z otworami) do osobnej miski, wlewamy bulion, opłukujemy patelnię.
  8. wylewamy do osobistej miski bulion, opłakujemy i znów zalewamy
  9. 5. Następnie wlej do niego 600 mililitrów czystej wody, dodaj 3 łyżeczki (bez szkiełka, czyli pod nożem) soli i cukru. Dodaj kilka liści laurowych, pół łyżeczki grochu z czarnego pieprzu, 6 grochu ziela angielskiego i 2 łyżeczki gorczycy. Podpalamy i gotujemy zawartość.
  10. zalewamy wodę i przyprawy
  11. 6. Następnie włóż do solanki (bez octu to wciąż solanka) gotowane pieczarki i gotuj je po gotowaniu przez około 5-7 minut. Przed pakowaniem usuwam liść laurowy: porzucił swój aromat i nie jest już potrzebny.
  12. wkładamy grzyby i wybieramy liść laurowy
  13. 7. W tym czasie włóż do przygotowanych słoików (3 sztuki) małą gałązkę świeżego koperku (nie zapomnij umyć). Ponadto myjemy i kroimy na cienkie plasterki kilka małych ząbków świeżego czosnku. W każdym słoju kładziemy tę samą ilość platyny.
  14. przygotowujemy słoiki
  15. 8. Gotujemy grzyby z solanką w słoikach, aby na krawędzi pozostało mało miejsca.
  16. zapelnione słoiki
  17. 9. Na koniec wlewamy 1,5 łyżki 9% octu do każdego słoika.
  18. wlewamy ocet do słoików
  19. 10. Hermetycznie przekręć puszki zakrętkami lub zamknij kluczem do zszywania (dotyczy tradycyjnych metalowych zakrętek).
  20. zakręcamy puszki
  21. 11. Odwróć puszki do góry nogami, owiń je czymś ciepłym i w tej pozycji pozwól przedmiotom całkowicie ostygnąć.
  22. obracamy puszki
  23. 12. Po schłodzeniu przenoszymy przedmioty do piwnicy (piwnica, szafa) i przechowujemy do czasu, gdy będzie to konieczne. W sumie ze wskazanej ilości użytych składników otrzymuję dokładnie 1,5 litra marynowanych pieczarek na zimę.
  24. grzyby marynowane w occie
  25. 13. Domowe marynowane pieczarki są nie tylko bardzo smaczną przystawką na zimno, ale także odpowiednim składnikiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Gotuj dla zdrowia, przyjaciół i smacznego!
Sałatka pieczarkowa
(1)
Wegetariańska lazania z warzywami i grzybami
(1)
Ciasto-tarta z grzybami i serem
(1)
Grzybowy sos Boloński z mięsem mielonym
(1)
Bruschetta z grzybami
(1)
Zupa z brokułów i pieczarek
(1)
Duszone grzyby z groszkiem
(1)
Kurki po prowansalsku
(1)