Danie staje się soczyste, aromatyczne. Cała rodzina będzie pełna. Spójrzmy na niezbędne składniki i zacznijmy gotować.
Składniki
mięso mielone: 500 gram.
kasza gryczana: 150 gram
cebula
pomidory śliwkowe: 300 gram.
śmietana: 3-4 łyżki stołowe
czosnek
sól, pieprz: do smaku.
jajka: 2
Wykonanie przepisu
1. Zacznijmy od królowej kaszy gryczanej. Dobrze opłucz zboża do czystej wody i gotuj do ugotowania. Podczas gdy gryka jest gotowana, przygotuj sos pomidorowo - śmietanowy. Obierz pomidora. Aby to ułatwić, mówię jedną sztuczkę. Zamiast łodygi należy wykonać nacięcie krzyżowe. Następnie włóż pomidory do dowolnego głębokiego kubka i napełnij je wrzącą wodą.
2. Pozostaw pomidory w gorącej wodzie na około pięć minut. Następnie spuszczamy wodę, teraz napełniamy pomidory zimną wodą, zostawiamy ją również na pięć minut.
3. Spuszczamy zimną wodę, widzimy, jak łatwo i bez wysiłku zdziera się pomidory.
4. Pokrój pomidory na plasterki.
5. Na rozgrzanej patelni z olejem rozłóż przygotowane pomidory. Smażymy na małym ogniu przez 16 minut. Na samym końcu gotowania dodaj sól z czosnkiem do smaku.
6. Połóż przygotowane pomidory. Smażymy na małym ogniu przez 16 minut. Na samym końcu gotowania dodaj śmietanę do smaku.
7. Gotujmy po grecku. Obraną cebulę należy drobno posiekać.
8. Rada: Jeżeli w domu nie macie maszynki do mięsa - w tym wideo możecie widzieć jak prędko zrobić domowy farsz bez nie jakic potrzeb.
ZAMKNIJ
9. Włóż mięso mielone do miski. Teraz dodaj pół łyżki soli do mielonego mięsa. Wyciskamy również kilka ząbków czosnku przez praskę. Do mielonego mięsa wysyłamy również drobno posiekaną cebulę. Do gotowanego mięsa dodaj ugotowaną kaszą gryczaną i dwa jajka. Należy go wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą mieszały.
10. Z powstałego mięsa mielonego ugotuj kotlety. Uformowane kotlety rozłożone na patelni.
11. Na wierzchu sos pomidorowy i śmietanowy. Wlej pół szklanki przegotowanej wody na patelnię.
12. Smażymy na średnim ogniu, z zamkniętą pokrywką, przez 45 minut. Czas gotowania minął, gryka z mielonym mięsem jest gotowa. Naczynie okazuje się superduper.
13. Być może ten przepis będzie jednym z twoich ulubionych. Rozłóż na talerzach, podawaj na stole. Smacznego!
Answering to comment