Ciasto twarogowe z nadzieniem mięsnym

2020-04-25 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto twarogowe z nadzieniem mięsnym
Naprawdę lubię ciasto z twarogu. Jest bardzo łatwe do przygotowania i pasuje do każdego nadzienia, zarówno słodkiego, jak i pikantnego. Pieczenie z ciasta twarogowego okazuje się bujne, miękkie i smaczne, i nie starzeje się. Dzisiaj mam bardzo smaczne ciasto nadziewany kurczakiem, marynatami i serem. Nie mogę ci przekazać smaku tego ciasta, musisz go upiec i spróbować!

Składniki

    Do ciasta:
    • twaróg: 250 gram
    • margaryna: 125 gram
    • jajka: 3 
    • proszek do pieczenia: 1 stołowa łyżka 
    • cukier: 1 łyżka 
    • sól: 1 łyżeczka
    • mąka: 2,5 filiżanki
    Do wypełnienia:
    • mięso z dwóch udek z kurczaka: ~ 500–600 gram
    • lekko solone ogórki: 6 średnich
    • cebula: 2
    • koperek, cebula, mielony czarny pieprz: do smaku.
    • twardy ser: 50 gram
    • masło: 30-40 gram
    • olej roślinny: 50-70 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw przygotuj nadzienie: Odetnij mięso z nóg i przepuść je przez maszynkę do mięsa
  2. mielone mięso
  3. 2. Rada: Jeżeli w domu nie macie maszynki do mięsa - w tym wideo możecie widzieć jak prędko zrobić domowy farsz bez nie jakic potrzeb.
  4. 3. Pokrój solone ogórki wzdłuż talerzy, a następnie na słomki, pokrój cebulę w mały sześcian.
  5. pokrojone solone ogórki w słomki
  6. 4. Podgrzej patelnię na małym ogniu, dodaj olej roślinny, dodaj plasterek masła, najpierw delikatnie usmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj pokrojone ogórki i smaż razem z cebulą, aż płyn całkowicie wyparuje. Dodaj zmielone mięso i mieszaj, smaż przez 5-7 minut, pieprz, mieszaj. i ostudzić. Dodaj tarty ser, wymieszaj.
  7. na patelnię wykładamy olej roślinny, masło, cebulę, ogórki, mięso, dodajemy tarty ser
  8. 5. Przygotuj ciasto: dodaj do twarogu jajka, sól, cukier, proszek do pieczenia. Jeśli masz domowy twaróg, należy go wytrzeć przez durszlak lub przejść przez maszynę do mięsa. Pocierać łyżką do uzyskania jednorodnej mieszanki.
  9. dodajemy do twarogu jajka, cukier, proszek do pieczeni
  10. 6. Rozpuść margarynę i dodaj do twarogu. Ponownie zmiel łyżką.
  11. rozpuszczamy margarynę do twarogu
  12. 7. Stopniowo dodawaj mąkę.
  13. dodajemy mąkę
  14. 8. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj ciasto rękami. Okazuje się, że jest miękkie i elastyczne.
  15. przygotowane ciasto
  16. 9. Przykryj naczynie do pieczenia 18 x 24 cm pergaminem (używam nieprzywierającego) Rozwałkuj ciasto o wielkości formy i rozwałkuj na wałek do ciasta.
  17. rozwałkowujemy ciasto
  18. 10. Przenieś ciasto do formy i uformuj mały bok.
  19. ciasto wykładamy na formę
  20. 11. Rozprowadź nadzienie równomiernie.
  21. wykładamy nadzienie na ciascie
  22. 12. Rozwałkuj drugą część ciasta i połóż na wierzchu nadzienia. Ściśnij krawędzie. Na wierzch widelcem. Nasmaruj ubitym jajkiem.
  23. zakrywamy nadzienie drugą częścią ciasta
  24. 13. Piec 40-45 minut w temperaturze 170 stopni (do złotego koloru) Wyjmij przygotowane ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i odstaw na 5-10 minut. Smacznego !
  25. upieczone ciasto twarogowe z nadzieniem mięsa
  26. 14. Rada: Więcej przepisów z mielonego mięsa znajdziecie: Dania z mięsa mielonego.

Answering to comment

Papryka faszerowana po meksykańsku
(1)
Quesadilla z mieloną wołowiną
(1)
Kotlety z wątroby królika
(1)
Gotowane kiełbasy z kurczaka
(1)