Domowe Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem i sos pomidorowy do gołąbków

2024-06-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Domowe Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem i sos pomidorowy do gołąbków
Domowe gołąbki to tradycyjna polska potrawa, która gości na stołach wielu rodzin od pokoleń. Połączenie mięsa mielonego i ryżu zawinięte w liście kapusty, podane z aromatycznym sosem pomidorowym, to danie, które łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Moje gołąbki są inspirowane przepisami moich rodziców – tata przygotowuje najlepszy sos pomidorowy, a mama dodała technikę wstępnego obsmażania, co nadaje im wyjątkową chrupkość. Choć najczęściej gołąbki serwowane są z ziemniakami, ja preferuję je z kopytkami.

Korzyści Zdrowotne:

Głównym składnikiem gołąbków jest mięso mielone, które jest bogate w białko, niezbędne do budowy i regeneracji mięśni oraz wspomagające funkcje immunologiczne. Ryż dostarcza węglowodanów, które są głównym źródłem energii dla organizmu. Kapusta, dzięki dużej zawartości witamin C i K, wspomaga układ odpornościowy i krzepliwość krwi. Sos pomidorowy jest bogaty w likopen, antyoksydant chroniący komórki przed uszkodzeniami. W sumie danie to zawiera około 2500 kalorii, a jedna porcja (przy założeniu, że przygotowujemy 8 gołąbków) dostarcza około 312 kalorii.

Składniki

    Na gołąbki:
    • Kapusta: 1 duża główka
    • Mięso mielone wieprzowo-wołowe/od szynki: 1,5 kg
    • Jajka: 3 sztuki
    • Ryż biały: 150 g
    • Cebule: 3 duże
    • Pieprz: 1 łyżeczka
    • Świeży lubczyk/lubczyk suszony: 2 łyżeczki
    • Sól: 1/2 łyżeczki
    • Papryka słodka: 1/2 łyżeczki
    • Przyprawa do mięsa mielonego: 1 łyżeczka
    • Masło: do smażenia
    Na sos pomidorowy do gołąbków:
    • Woda: 1 szklanka
    • Liście laurowe: 4 sztuki
    • Ziele angielskie: 5 ziaren
    • Pieprz: 5 ziarenek
    • Cukier: 1 czubata łyżeczka
    • Jarzynka: 1 łyżka
    • Domowy sos pomidorowy/przecier: 1,5 litra (lub więcej)
    • Świeży lubczyk: garść
    • Posiekana natka pietruszki: do smaku
    • Mąka pszenna: 3 łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie kapusty: Usuń wierzchnie liście z kapusty i umyj główkę. Umieść kapustę w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  2. 2. Gotowanie ryżu: Ugotuj ryż al dente, odcedź i przestudź.
  3. 3. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle do zeszklenia.
  4. 4. Przygotowanie farszu: Mięso mielone dopraw pieprzem, solą, przyprawami i posiekanym lubczykiem. Dodaj jajka, przestudzony ryż i cebulę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  5. 5. Formowanie gołąbków: Z farszu formuj kulki i zawijaj je w przestudzone liście kapusty, składając jak krokiety.
  6. 6. Obsmażanie: Obsmaż gołąbki na maśle do zarumienienia z obu stron. Następnie ułóż je blisko siebie w dużym garnku.
  7. 7. Przygotowanie sosu: W garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, jarzynką i cukrem przez około 5 minut. Dodaj sos pomidorowy lub przecier i gotuj kolejne 10 minut.
  8. 8. Zakończenie: Dodaj świeże, posiekane zioła do sosu. Zalej nim gołąbki i gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 30 minut.
  9. 9. Opcjonalne zagęszczenie: Jeśli sos wymaga zagęszczenia, podsmaż mąkę na suchej patelni, przestudź, rozmieszaj w wodzie i dodaj do sosu. Doprowadź do wrzenia, delikatnie mieszając.
  10. 10. Gołąbki najlepiej smakują na drugi dzień, po ponownym podgrzaniu. Można je również zamrozić, dzięki czemu będą idealnym szybkim obiadem w przyszłości​.
Bezglutenowa keto lasagne z mielonąwołowiną i cukinią
(1)
Pierogi z mięsem
(1)
Pulpety w sosie śmietanowo-serowym
(1)
Klopsiki z podliwą
(2)