Frużelina z Czerwonej Porzeczki

2023-05-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Frużelina z Czerwonej Porzeczki
To chyba moja ulubiona wersja jeśli chodzi o przetwory z czerwonej porzeczki.

No może na równi z Sokiem z Czerwonej Porzeczki według przepisu mojej babci - bo właściwie bazą do powstania tej frużeliny jest właśnie ten sok ;) 

Frużelina czyli owoce w żelu - słodko-kwaśna, gęsta, o konsystencji kisielu, ale o wiele bardziej wyrazista w smaku. Idealna do ciast, gofrów, lodów i sama w sobie, wprost ze słoiczka. 

Składniki

    na 3 słoiczki:
    • 1,5 l soku z czerwonej porzeczki (przepis tutaj)
    • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
    • 3-4 łyżeczki żelatyny
    • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • woda 
    • 3/4 szklanki świeżych czerwonych porzeczek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Słoiki wyparzyć i osuszyć. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. do napęcznienia. Sok z porzeczki zagotować z cukrem.
  2. 2. Dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Zagotować.
  3. 3. Konsystencja powinna przypominać sos. Wmieszać umyte świeże porzeczki. Zmniejszyć moc palnika do minimum.
  4. 4. Dodać napęczniałą żelatynę i szybko, ale dobrze wymieszać. Natychmiast zdjąć z ognia i gorącą frużeliną napełniać słoiczki.*
  5. 5. Zakręcić i odstawić do góry dnem na 30 min. Ponownie odwrócić i pozostawić do wystygnięcia.
  6. 6. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
  7. 7. *Po całkowitym wystudzeniu Frużelina jeszcze zgęstnieje.
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
Krówki domowe kruche
(1)
Brzoskwioniowe Eton mess z lemon curd
(1)
Rolada śmietankowa z borówkami
(1)
Dyniowe Racuchy z Jabłkami i Żurawiną
(1)
Mleczno-kawowa galaretka
(1)
Tiramisu na biszkopcie z kremem mascarpone
(1)
Jabłkowe koperty
(1)