Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną to doskonały deser, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się, gdy spodziewamy się gości i chcemy zaskoczyć ich czymś wyjątkowym. Ciasto francuskie jest niezwykle kruche i maślane, a bita śmietana dodaje lekkości i słodyczy.
Alternatywy składników
Jeżeli nie masz ciasta francuskiego, możesz zastąpić je ciastem półfrancuskim. Śmietankę kremówkę można zamienić na mascarpone, który również da kremową konsystencję, lub użyć wegańskiej śmietany kokosowej dla wersji wegańskiej.
Wskazówki dotyczące przepisu
Aby rurki były chrupiące, najlepiej nadziewać je bitą śmietaną tuż przed podaniem. Można również użyć różnego rodzaju cukru do posypania, np. cukru trzcinowego, który doda dodatkowego aromatu.
Korzyści zdrowotne i wady tego dania
Ciasto francuskie jest źródłem węglowodanów, które dostarczają energii. Śmietana kremówka zawiera tłuszcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale należy pamiętać, że jest to deser wysokokaloryczny i powinien być spożywany z umiarem.
Kalorie
Całe danie zawiera około 1800 kalorii, co daje około 150 kalorii na porcję (12 porcji).