Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

2024-07-13 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną to doskonały deser, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się, gdy spodziewamy się gości i chcemy zaskoczyć ich czymś wyjątkowym. Ciasto francuskie jest niezwykle kruche i maślane, a bita śmietana dodaje lekkości i słodyczy.

Alternatywy składników

Jeżeli nie masz ciasta francuskiego, możesz zastąpić je ciastem półfrancuskim. Śmietankę kremówkę można zamienić na mascarpone, który również da kremową konsystencję, lub użyć wegańskiej śmietany kokosowej dla wersji wegańskiej.

Wskazówki dotyczące przepisu

Aby rurki były chrupiące, najlepiej nadziewać je bitą śmietaną tuż przed podaniem. Można również użyć różnego rodzaju cukru do posypania, np. cukru trzcinowego, który doda dodatkowego aromatu.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Ciasto francuskie jest źródłem węglowodanów, które dostarczają energii. Śmietana kremówka zawiera tłuszcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale należy pamiętać, że jest to deser wysokokaloryczny i powinien być spożywany z umiarem.

Kalorie

Całe danie zawiera około 1800 kalorii, co daje około 150 kalorii na porcję (12 porcji). 

Składniki

    • Ciasto francuskie: 1 opakowanie (375 g)
    • Śmietanka kremówka (30-36%): 200 ml
    • Cukier puder: 2 łyżki
    • Jajko: 1, rozmącone (do posmarowania rurek)
    • Cukier gruby: do posypania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w paski o szerokości 1-1,5 cm.
  2. 2. Foremki na rurki owinąć paskami ciasta "na zakładkę".
  3. 3. Rurki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
  4. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż będą złociste.
  5. 5. Po upieczeniu, rurki ostudzić i ostrożnie zdjąć z foremek.
  6. 6. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Najlepiej użyć schłodzonej śmietanki.
  7. 7. Ubitą śmietaną napełnić rurki za pomocą rękawa cukierniczego.
  8. 8. Jak go wykonać dowiecie się z innego mojego postu: rękaw cukierniczy.
  9. 9. Podsumowanie: Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną to idealny deser na każdą okazję. Są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowne i smaczne. Przy odrobinie kreatywności można je dostosować do własnych preferencji smakowych, np. nadziewając je kremem budyniowym czy lemon curd.
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
(1)
Pełnoziarniste muffinki marchewkowe
(1)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)
Bezglutenowe churros
(1)
Ciastka czekoladowe z avocado
(1)
Tiramisu na biszkopcie z kremem mascarpone
(1)