Mini serniczki maliowe z winną galaretką

2022-07-19 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Mini serniczki maliowe z winną galaretką
Rewelacyjne mini serniczki z malinami i wytrawną winną galaretką to deser dla wielbicieli wyrazistych smaków. Mocno czekoladowy biszkopt, lekki jak puch ser i lekko wytrawna galaretka z rewelacyjnego wina porzeczkowego pochodzącego ze Stacji Winiarskiej w Michałowicach to połączenie wręcz idealne. Każdy kto spróbuje tego wspaniałego wytrawnego deseru nie będzie mógł się powstrzymać przed kolejnym kęsem.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Czekoladowy spód:
    • 1 jajko
    • 3/4 szkl cukru
    • 1/2 szkl śmietany 18%
    • 1/4 szkl oleju
    • 12 szkl mleka
    • 50 g czekolady deserowej
    • odrobina ekstraktu waniliowego
    • 1 szkl mąki pszennej
    • 1/2 szkl kakao
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Masa serowa:
    • 600 g sera 3x zmielonego lub serek z wiaderka
    • 400 ml śmietanki 36%
    • 6 kopiastych łyżek cukru pudru
    • ekstrakt waniliowy
    • 3 kopiaste łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody
    • Garść świeżych malin
    Poncz:
    • filiżanka mocnej herbaty z cukrem, cytryną i wódką
    Galaretka z wina porzeczkowego:
    • 500 ml wina porzeczkowego ze Stacji Winiarskiej w Michałowicach
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 4  łyżki żelatyny

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim posiekaną czekoladę, studzimy Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, olej, mleko z czekoladą i wanilię, chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i miksujemy tylko do momentu połączenia składników.
  2. 2. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Biszkopt czekoladowy pieczemy do tzw. suchego patyczka (ok 45 minut) w 165*C.
  3. Reklama
  4. 3. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, przekrawamy na pół i krążkami o średnicy ok 6 cm wykrawamy okręgi. Każdy krążek pozostawiamy w obręczach i nasączamy ponczem.
  5. 4. Mocno schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy schłodzony ser, ekstrakt waniliowy i przestudzoną żelatynę i dokładnie miksujemy.
  6. 5. Na koniec wsypujemy maliny i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masą serową wypełniamy do 3/4 wysokości obręcze z biszkoptem czekoladowym. Chłodzimy w lodówce.
  7. 6. Wino i żelatynę podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy i studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na przygotowane wcześniej serniczki. Desery pozostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Gotowe dekorujemy czerwoną porzeczką, jeżynami i malinami.
  8. 7. Z podanych porcji wychodzi 8 mini serniczków.
Mini serniczki maliowe z winną galaretką
Piknikowe Drożdżowe z marmoladą
(1)
Przepis na "Oponki" na drożdżach
(1)
Francuskie ślimaki z serem
(2)
Mus czekoladowy z awokado
(1)
Pumpkin cinnamon rolls - Dyniowe bułeczki cynamonowe
(1)
Szybkie babeczki z owocami lata
(1)
Delitkatny przepis na deser straciatella
(6)