Wilgotne i miękkie czekoladowe ciasto jabłkowe z orzechami

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wilgotne i miękkie czekoladowe ciasto jabłkowe z orzechami
Ten czekoladowy jabłkowy tort orzechowy to rodzaj ciasta, które będziesz chciał zjeść za jednym posiedzeniem. Po upieczeniu tego ciasta szybko zorientujesz się, jak szybko znajdzie się ono na liście Twoich ulubionych ciast, bez dwóch zdań! Ciasto jest nie tylko wilgotne i miękkie, ale także bardzo czekoladowe, z aromatem, który oczaruje wszystkich w domu. Jeśli chcesz cieszyć się ciastem, gdy jest jeszcze ciepłe, podaj je z lodami lub bitą śmietaną. Tak czy inaczej, ciepłe czy zimne, ciasto smakuje wybornie! 

Składniki

    • mąka: 225 gramów
    • masło: 200 gramów
    • ciemna czekolada: 200 gramów
    • cukier: 160 gramów
    • jajka: 4
    • Cynamon: jedna trzecia łyżeczki
    • cukier waniliowy: 1 łyżeczka (lub ekstrakt waniliowy)
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    • sól: szczypta
    Na wierzchu:
    • 3 jabłka (średniej wielkości).
    • Brązowy cukier: 2 łyżki
    • posiekane orzechy włoskie: 1 garść

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw roztopić masło w rondlu na małym ogniu, następnie dodać posiekaną czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści i zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. 2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  3. 3. Następnie w jednej misce wymieszaj mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą.
  4. 4. W innej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Ubijać za pomocą miksera przez około 5 minut. Następnie dodaj mąkę i ubijaj mikserem, aż nie pozostaną grudki. Wymieszaj masę czekoladową i masło z ciastem.
  5. 5. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Ja użyłam okrągłej, złożonej blachy o średnicy 24 cm. ciasto wylać na blachę.
  6. 6. Następnie obrać i pokroić jabłka i ułożyć je na cieście. Posypać orzechami włoskimi i brązowym cukrem.
  7. 7. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut, do momentu, aż wnętrze ciasta będzie upieczone. Sprawdź czy ciasto jest upieczone drewnianym szpikulcem - jeśli po wyjęciu szpikulec jest czysty (nie wbity), ciasto jest upieczone, jeśli nie, piecz je trochę dłużej.
  8. 8. Po upieczeniu ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, następnie wyjąć z formy. Można podawać z lodami lub śmietaną, jeśli jest taka potrzeba. Smacznego!
Wilgotne i miękkie czekoladowe ciasto jabłkowe z orzechami
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną
(2)
Szarlotka królewska Krysi
(1)
Apple galette z jabłkami
(1)
Ciasto z jabłkami zapiekane z kremem budyniowym
(1)