Cynamonowo - waniliowe ciasto gruszkowo - pigwowe

2024-06-18 Autor przepisu Maja skorupska

Cynamonowo - waniliowe ciasto gruszkowo - pigwowe
Sezon na gruszki jest już tuż za rogiem, a wraz z nim nadchodzi czas na przygotowywanie pysznych i aromatycznych wypieków. Dziś chcemy podzielić się wyjątkowym przepisem na cynamonowo-waniliowe ciasto gruszkowo-pigwowe. To ciasto, choć nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, zachwyci Was swoim smakiem i konsystencją, które wynagradzają wszelki trud włożony w jego przygotowanie.

Dlaczego warto jeść gruszki i pigwy?

Gruszki są bogate w błonnik, witaminy C i K oraz potas, co sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca i układ trawienny. Pigwa natomiast jest pełna witaminy C, antyoksydantów oraz pektyn, które wspierają zdrowie układu odpornościowego i trawiennego. Owoce te mogą być również świetną alternatywą dla innych owoców w różnych przepisach, co dodaje wypiekom unikalnego smaku i aromatu.

Alternatywy składników:

Jeśli nie macie pod ręką pigwy, możecie ją zastąpić jabłkami lub dodatkową ilością gruszek. Zamiast brązowego cukru można użyć ksylitolu lub miodu dla zdrowszej wersji. Do glazury zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego.

Kaloryczność:

Ciasto zawiera około 3200 kcal w całości, co daje około 400 kcal na porcję (zakładając, że ciasto podzielimy na 8 porcji).

Składniki

    Ciasto:
    • Mąka: 3 kubki plus 2 łyżki stołowe
    • Masło (zimne, rozdrobnione): 1 kubek plus 1 łyżka stołowa
    • Sól: 1 łyżeczka
    Nadzienie:
    • Skórka z cytryny (starta na grubych oczkach): z 1 cytryny
    • Sok z cytryny: z 1 cytryny
    • Cynamon: 1/2 laski
    • Wanilia (ziarenka): 1 laska
    • Gruszki (obrane, wydrążone i pokrojone na cienkie kawałki): około 1 kg
    • Owoce pigwy (obrane, wydrążone i pokrojone na około 1 cm kawałki): około 1 kg
    • Wino (najlepiej różowe, może być białe): 1 kieliszek
    • Brązowy cukier: 1 i 1/3 kubka
    Glazura:
    • Żółtko: 1 sztuka
    • Gęsta śmietana: 1 duża łyżka
    • Cukier kryształ do posypania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto: Wsyp sól do 2/3 kubka wody i dokładnie rozmieszaj. Wstaw do zamrażalnika, aby schłodzić, ale nie zamrozić.
  2. 2. Bardzo zimne masło rozdrobnij lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp mąkę do dużej miski i dodaj masło. Połącz je delikatnie, "szczypiąc" palcami, aby kawałki masła były obtoczone w mące.
  3. 3. Przełóż mieszaninę na blat i wałkuj, wmasowując kawałki masła w mąkę. Powtórz kilka razy, aż uzyskasz w miarę gładką powierzchnię ciasta.
  4. 4. Krótko wyrób ciasto rękami, zrób dziurkę w środku i wlej wodę z solą z lodówki. Połącz składniki szpatułką, siekając i mieszając. Masa będzie kleista.
  5. 5. Wałkuj ponownie i odrywaj ciasto, powtórz 2-3 razy, a potem krótko wyrób rękami. Ciasto powinno odchodzić od dłoni, być sprężyste, ale nie doskonale gładkie.
  6. 6. Podziel ciasto na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę (można przechowywać do 24 godzin).
  7. 7. Nadzienie: Połącz skórkę i sok z cytryny, pigwę, brązowy cukier, przyprawy i wino. Duś do uzyskania konsystencji dżemu.
  8. 8. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj jedną część w folii i przenieś do formy, zostawiając boki ciasta wystające poza formę.
  9. 9. Rozwałkuj drugą część ciasta i wykrój z niej wzory do pokrycia ciasta.
  10. 10. Na spód ciasta nałóż warstwę masy z pigwy, potem warstwę gruszek, kolejną warstwę pigwy i znowu gruszki, aż do wyczerpania składników.
  11. 11. Ułóż wzory na wierzchu ciasta, zlep brzegi ciasta z wierzchu i boki ciasta ze spodu.
  12. 12. Posmaruj z wierzchu żółtkiem połączonym ze śmietaną i posyp cukrem kryształem.
  13. 13. Pieczenie: Piecz w temperaturze 180°C przez około godzinę. Wierzch ciasta powinien być złocisty, a nadzienie bulgotać.
  14. 14. Ciasto podawaj lekko ciepłe, najlepiej z jogurtem greckim i listkami mięty.
  15. 15. Na pewno zachwyci Was swoim smakiem i aromatem, idealnym na każdą okazję! Smacznego!
Cynamonowo - waniliowe ciasto gruszkowo - pigwowe
Cynamonowo - waniliowe ciasto gruszkowo - pigwowe
Cynamonowo - waniliowe ciasto gruszkowo - pigwowe
Murzynek z kremem cytrynowym
(2)
Ciasto twarogowe ze śliwkami
(1)