Miękkie chrusty na kefirze

2020-08-02 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Miękkie chrusty na kefirze
Miękki chrust domowej roboty jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Chrusty przygotowane według tego przepisu zadowoli każdego. Ponieważ ma zarówno miękkie, puszyste części, jak i chrupiące brzegi. Dzięki niedrogim produktom w swoim arsenale możesz zrobić ulubione domowe ciasteczka dla wszystkich.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • kefir: 1 filiżanka
    • soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    • sól: 1 łyżeczka
    • jaja kurze: 2 szt
    • cukier:  2 stołowe łyżki
    • cukier puder:  2 stołowe łyżki
    • mąka pszenna 3 filiżanki
    • olej roślinny 3 filiżanki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na chrust. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka - C1 lub C0. Jeśli nie masz cukru pudru, możesz zrobić to samodzielnie, mieląc cukier w młynku do kawy. Jest to lepiej gotowe, ponieważ oprócz cukru nie będzie w nim żadnych zanieczyszczeń, które zwykle dodaje się do proszku, aby pozostał kruchy. Zamiast kefiru można użyć zsiadłego mleka. Olej musi być bezwonny i ogrzewalny.
  2. składniki na chrusty
  3. 2. Użyj głębokiej miski, która jest wygodna do mieszania suchych i płynnych składników. Przesiej połowę mąki, aby usunąć drobne resztki, a ciasto zostanie nasycone tlenem.
  4. przesiana mąka
    Reklama
  5. 3. Kefir należy wyjąć z lodówki w ciągu 1-1,5 godziny. Aby ciasto odniosło sukces, musi mieć temperaturę pokojową. W osobnym pojemniku wymieszaj kefir z sodą oczyszczoną i zamieszaj, aby rozpocząć reakcję.
  6. kefir wymieszany z sodą
  7. 4. Jajka również powinny mieć temperaturę pokojową. Umyj je mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i włóż do miski. Dodać 2 łyżki cukru, posolić i ubić widelcem lub trzepaczką. Nie trzeba bić, aż pojawi się piana. Dodatek soli poprawia smak ciastek i ułatwia ubijanie jajek.
  8. ubite jajka z cukrem i solą
  9. 5. Do miski z mąką dodaj mieszanki otrzymane w krokach 3 i 4. Część płynną dodaj do części suchej, a nie odwrotnie, aby ciasto się udało. Ponieważ właściwości mąki tego samego rodzaju, ale różni producenci są różni, w celu uzyskania pożądanej konsystencji pozostałą mąkę dodawaj małymi porcjami.
  10. do mąki dodajemy mieszanki
  11. 6. Kiedy trudno będzie ugniatać łyżką, zacznij używać rąk. Dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko elastyczne, ale kruche i nie kleić się do dłoni. Nie rób zbyt stromego ciasta, bo zamiast miękkiej otrzymasz gumową szczotkę.
  12. ciasto na chrusty
  13. 7. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni roboczej na warstwę o grubości 0,4-0,5 cm, pokroić w paski o szerokości 3-5 cm, a następnie w romby. Zrób nacięcie na środku każdego kawałka ciasta i przewróć przez niego jedną krawędzią. Możesz spróbować zrobić te same „gałązki”. Osobiście zmieniam je pod względem kształtu i rozmiaru. Możesz pokazać swoją wyobraźnię w procesie i zaangażować dzieci w rzeźbienie. Proszek mąką, nóż i wałek do ciasta, aby ciasto się nie sklejało.
  14. formy ciasta na chrusty
  15. 8. Do smażenia weź rondel lub patelnię z wysokimi ścianami. Wlej tyle oleju, aby chrust unieść się. Chyba że olej w oleju jest niebezpieczny i możesz się poparzyć. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, możesz dodać do niego sól. Sprawdź temperaturę oleju, wrzuć mały kawałek ciasta. Powinien się zagotować. Delikatnie zanurz chrust w oleju.
  16. smażenie chrustów
  17. 9. Smażyć z obu stron, aż lekko się zarumienią. Rozłóż gotowy chrust na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar oleju.
  18. 10. Gdy olej wyschnie, a chrust trochę ostygnie, posyp go cukrem pudrem i podawaj z herbatą. Chrust jest miękki. Tylko w tych miejscach, w których ciasto utworzyło duże bąbelki, chrust chrzęści. Weź pod uwagę, że możesz konsumować mniej lub więcej. Zależy to od potraw, właściwości ciasta i samego oleju.
  19. usmażone chrusty
Miękkie chrusty na kefirze
Miękkie chrusty na kefirze
Miękkie chrusty na kefirze
Miękkie chrusty na kefirze
Najlepsze i najsmaczniejsze "Oponki"
(1)
Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka
(1)
Biszkopt z truskawkami i polewą
(1)
Krówki domowe kruche
(1)
Tarta z kremem budyniowym
(1)
Rolada kokosowa bez pieczenia
(1)
Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem
(1)
Pączki. Tłusty czwartek!
(1)