Pyszne cienkie czudu z ziołami w środku. Cud może doskonale uzupełnić pierwszy i drugi kurs. Mogą być używane zamiast chleba. Cud można również zjeść z herbatą lub kawą, jako samodzielne danie. Są dobre zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Składniki
Nadzienie:
twaróg: 100 gram
cebula zielona: 120 gram
koper: 80 gram
pietruszka: 80 gram
zieloni kolendry: 40 gram
jajka: 3 szt
sól: 3 gramy
masło: 100 grwm
Ciasto:
sól: 2 gramy
kefir: 200 ml
mąka: 400 gram
Wykonanie przepisu
1. Zagnieść ciasto. Aby to zrobić, przesiej 400 gramów mąki do głębokiej miski, dodaj sól, wymieszaj, zrób małe zagłębienie i wlej do niego 200 ml kefiru o temperaturze pokojowej. Delikatnie dodając mąkę z brzegów, zagniataj ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Należy pamiętać, że mąki mają różną gęstość i mogą być nieco wyższe lub niższe.
2. Zbierz ciasto w kulkę i odstaw na pół godziny.
3. W międzyczasie możesz zrobić nadzienie. Opłucz zielenie i wysusz je na ręcznikach papierowych.
4. Pokrój zieloną cebulę na dwie części - drobno posiekaj pióra razem z resztą ziół, drobno posiekaj białą część cebuli i usmaż na patelni z odrobiną oleju.
5. Prześlij posiekane zioła do miski, rozbij tam 3 jajka, dodaj twarożek i smażoną cebulę, posól i wymieszaj.
6. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę i rozwałkować na bardzo cienkie ciasto o średnicy 20 - 22 cm (kierując się wielkością swojej formy, mam cztery ciasta o średnicy 22 cm). Aby ciasto nie sklejało się, odkurz wałek i blat mąką.
7. Czwartą część nadzienia połóż na pół, cofając się o półtora centymetra od krawędzi.
8. Przykryj nadzienie drugą połową tortilli i uszczypnij brzegi. Zrób to ostrożnie, aby cienkie ciasto nie pękło.
9. Posmaruj patelnię odrobiną oleju, podgrzej i smaż przez około trzy minuty z każdej strony. Gotowy cud posmaruj masłem i pokrój na porcje. Smacznego!
10. Nie jest trudno ugotować cud, gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zawiera tylko dostępne produkty. Byłem zadowolony z cienkiego ciasta i obfitości zdrowego nadzienia. Nawiasem mówiąc, możesz eksperymentować z nadzieniem - dodaj nie surowe, ale gotowane jajka, myślę, że jeśli dodasz do nadzienia 100 gramów twardego sera, to też będzie pyszne. Dla nas te ciasta są prawdziwym ratunkiem, jeśli w domu zabraknie chleba.
Answering to comment