Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące

2023-08-03 Autor przepisu Paulina Wardęcka - Na To Mam Ochotę

Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące
Ogórki małosolne to lato nieodłączny dodatek do kanapek lub grilla. Twarde, chrupiące ze względu na dużą ilość chrzanu, liści wiśni i kopru. Możesz dodać liście dębu lub winogron, aby poprawić twardość ogórków. Pyszne i pachnące. Lekko słone, z czosnkiem i chrzanem. Doskonałe. Polecam!

Składniki

    na bardzo duży słój:
    • 4 kg ogórków gruntowych (małych)
    • 6 litrów wody
    • 6-7 łyżek soli kamiennej
    • 8 liści wiśni, winogron lub dębu
    • 4 liście chrzanu
    • 1/2 korzenia chrzanu
    • 1 główka czosnku 
    • 1 koper (do przetworów - nie koperek :)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Dobrze umyć ogórki pod bieżącą wodą, aby usunąć włoskowate końcówki. Umieścić w dużym garnku z zimną wodą.
  2. 2. Pozostaw na trzy godziny. Odcedź, nalej zimnej wody i odstaw na trzy kolejne godziny.
  3. 3. Koper, wiśni i liście chrzanu należy umyć. Osuszyć. Obierz chrzan i czosnek i pokrój je w mniejsze kawałki.
  4. 4. Zagotować sześć litrów wody w dużym garnku.
  5. 5. Dodaj sól kamienną, gdy lekko przestygnie, ale nadal będzie gorąca. Wymieszać.
  6. 6. Ułóż koper i liście chrzanu na dnie dużego słoja.
  7. 7. Połącz cztery liście wiśni, trochę chrzanu i czosnku. Aby utworzyć pierwszą warstwę, ustaw ogórki pionowo i ściśle.
  8. 8. Następnie dodać liście wiśni, chrzan i kawałeczki czosnku, a następnie ułożyć kolejną warstwę ogórków.
  9. 9. Ponowić procedurę, aby wypełnić cały słoik, stosując pozostałe składniki.
  10. 10. Zalej ogórki ciepłą, słoną wodą. Otulić słoik workiem. Ja używam czarnego worka z folii. Dodaj pokrywę.
  11. 11. Ogórki stają się coraz lepsze z każdym dniem i są już gotowe do jedzenia na drugi dzień.
  12. 12. Po sześciu do siedemnastu dniach ogórki kiszone będą nadal chrupiące i twarde.
Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące
Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące
Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące
Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące
Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące
Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące
Duszone warzywa z soczewicą
(1)
Sałatka z papryki na zimę
(4)
Pikle w ostrym ketchupie
(1)