Domowe ciasto francuskie

2022-12-28 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Domowe ciasto francuskie
Francuzi są najlepszymi koneserami tego domowego ciasta francuskiego. Robią go bardzo lekko, z dużą ilością warstw, a ja starałam się to odwzorować we własnej kuchni. I mogę powiedzieć, że zadziałało to bardzo dobrze. Dlatego zebrałam dla Was wszystkie moje doświadczenia i porady. ;)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • mąka: 200 gramów (na ciasto)
    • mąka: 50 gramów (do wyrabiania ciasta)
    • woda: 100 gramów
    • masło: 200 gramów
    • sól: 1 mała łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw wrzuć do miski przesianą mąkę i sól, zrób studnię i wlej wodę.
  2. 2. Szybko zagnieć ciasto palcami (zwróć uwagę, że ciasto nie będzie elastyczne - ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak masło - twardą).
  3. Reklama
  4. 3. Ugniataj piłkę i zrób dwa krzyżyki na górze.
  5. 4. Zawinąć w folię cling i odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
  6. 5. Posypać mąką powierzchnię roboczą i otworzyć ćwiartki ciasta.
  7. 6. Rozwałkować jak czterolistną koniczynę - "liście" cieńsze, a środek grubszy (na masło).
  8. 7. Na środku kształtu umieścić spłaszczony i odsączony kawałek masła.
  9. 8. Dobrze przykryć je rozwałkowanymi bocznymi płatami, tak aby masło zostało całkowicie "uwięzione" w płatach ciasta.
  10. 9. Powstały kwadrat kroimy wzdłuż, do przodu, w jednym kierunku, aż powstanie prostokątny pasek - spłaszczając go tak, aby masło było tylko widoczne, ale nie przebijało się przez warstwę ciasta.
  11. 10. Rozwałkowany prostokąt obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, złożyć ciasto na trzy części - prawy brzeg złożyć na środku, przykryć lewym brzegiem, mocno dociskając krawędzie (ja często składam w ten sposób suchy ręcznik kuchenny) - złożony brzeg powinien być po prawej stronie.
  12. 11. W rezultacie otrzymujemy czworokąt, który można ponownie przyciąć na długość zgodnie z powyższą procedurą. Po zrobieniu dwóch warstw, zawiń w folię cling i włóż z powrotem do lodówki na co najmniej 30 minut.
  13. 12. Po upływie czasu wyciągnij ciasto i rozwałkuj je ponownie, wzdłuż. Po drugim wałkowaniu schłodzić ciasto przez kolejne 30 minut.
  14. 13. Po upływie czasu wyciągnij ciasto jeszcze raz i zagnieć je jeszcze raz, wzdłuż. Po drugim wałkowaniu schłodzić ciasto przez dobre pół godziny.
  15. 14. Powtórzyć w sumie sześć razy (można więcej - to tylko sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste).
  16. 15. Używamy tylko schłodzonego ciasta.
  17. 16. Tip: Jeśli masło jest w większym kawałku, należy je przykryć folią spożywczą i zwinąć w prostokątny arkusz, a następnie umieścić w lodówce do schłodzenia.
  18. 17. Wskazówka: Przed rozwałkowaniem ciasta należy oprószyć powierzchnię roboczą mąką, aby ciasto nie przyklejało się do powierzchni roboczej i nie rozpadało, przez co "uwalnia" swoje masło. Podczas składania ciasta nadmiar mąki należy zetrzeć pędzelkiem do ciasta.
  19. 18. Tip: Aby mieć pewność, że nie zapomnisz ile razy już wałkowałeś ciasto, przed włożeniem do lodówki odciśnij odpowiednią liczbę palców na złożonym arkuszu ciasta - następnego dnia możesz wrócić do ponownego wałkowania.
  20. 19. Tip: Można znaleźć przepisy, w których do oryginalnego ciasta dodaje się część masła lub margaryny - otrzymamy wtedy jednolite ciasto, z którym pracuje się nieco przyjemniej, ale w oryginalnym przepisie nie używa się tłuszczu.
  21. 20. Porada: Co jest lepszym wyborem podczas robienia ciasta francuskiego, masło czy margaryna? Dla kogoś nowego w kuchni margaryna jest dobrym miejscem do rozpoczęcia, ponieważ jest bardziej miękka i łatwiejsza w obsłudze. Masło jest twardsze i szybciej się rozpuści, więc może przeciekać przez niezamknięte miejsca, jeśli nie masz umiejętności.
Chleb z rodzynkami dyni
(1)
Maślany Chlebek z Czosnkiem, Cebulką i Ziołami
(1)
Chleb żytni razowy
(1)
Chleb z pestkami dyni
(1)
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
(1)
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
(1)