Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym

2022-08-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
… czyli tort stworzony dla osób kochających czekoladę i uwielbiających słodycze :) Jest zupełnie inny niż wszystkie, zamiast biszkoptu tym razem używamy miękkie, wilgotne i bardzo czekoladowe blaty, które idealnie trzymają równowagę, łączą się z kremem i tworzą bardzo wysoki tort… Masa to słodki krem na bazie serka Philadelphia, cukru pudru i masła orzechowego, z wyraźnie wyczuwalną nutą orzechową, oblany grubą warstwą czekolady, udekorowany orzechami laskowymi… prawdziwa poezja, której nikt nie jest w stanie się oprzeć. Polewa czekoladowa nie zastyga do końca, dzięki czemu przyjemnie rozpływa się w ustach i nie ma najmniejszych problemów z pokrojeniem tortu nawet na malutkie kawałki… Jest pyszny, słodki, rozpływający się w ustach, no po prostu obłędny. Ma tak nietypowy smak, że trudno go porównać z jakimkolwiek innym ciastem – jest jedyny w swoim rodzaju, dość łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy jest murowany: wszyscy Twoi goście będą prosić o przepis i dokładkę. :) To tort stworzony na specjalne i wyjątkowe okazje, ja przygotowałam go na Dzień Matki. Jest to najlepszy tort czekoladowy jaki jadłam, ale uwaga – jest zabójczo słodki. :) Z tych proporcji wychodzi bardzo dużo małych kawałków tortu, gdyż tort jest bardzo słodki i syty, dlatego na jego degustację możemy zaprosić bardzo wielu gości, a dla przełamania ekstremalnej słodyczy przyda się coś lżejszego dlatego podajemy go obowiązkowo z szampanem, kawą lub mocną herbatą… smacznego. :)

Składniki

    Ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej    
    • 2 i 1/2 szklanki cukru          
    • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej         
    • 1 łyżeczka soli         
    • 1 szklanka oleju roślinnego 
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany          
    • 1 i 1/2 szklanki wody          
    • 2 łyżki octu (użyłam winny z białych winogron)   
    • 1 łyżeczka wanilii    
    • 2 jajka
    Krem z masła orzechowego:
    • 285 g. serka typu cream cheese (najlepiej Philadelphii, może być też serek śmietankowy Twój Smak Piątnicy)
    • 120 g. miękkiego masła
    • 5 szklanek przesianego cukru pudru
    • 2/3 szklanki kremowego masła orzechowego (ja daję 200 g. firmy Felix)
    Polewa:
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki kremowego masła orzechowego
    • 4 łyżki gorzkiego kakao 
    • 4 – 6 łyżek cukru (w pierwszej opcji polewa jest bardziej wytrawna, czekoladowa, w drugiej – bardziej słodka)
    • 8 łyżek śmietany kremówki 36 %
    • 1 – 2 łyżki mleka 3,2 % (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    • garść orzechów laskowych

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól, lekko je przemieszujemy, dodajemy śmietanę, olej i mieszamy całość trzepaczką stopniowo dodając wodę. Ocet łączymy z aromatem waniliowym i dodajemy je do masy, dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą pianę i dokładnie wmieszujemy je do masy, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  2. 2. Gdy ciasto będzie już dokładnie wymieszane dzielimy je na 3 równe części i przekładamy do 3 tortownic o średnicy 20 cm. wyłożonych papierem dopieczenia (boki smarujemy masłem).
  3. 3. Gotowe ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka (wykałaczka włożona w sam środek ciasta powinna wyjść prawie czysta). Ja piekłam ciasta po kolei, jedno po drugim.
  4. 4. Upieczone ciasta studzimy przez ok. 20 minut w formie, następnie delikatnie okrajamy je od brzegów blaszek i przewracamy do góry nogami. Te ciasta są dość miękkie, lekkie dlatego jeśli nie mamy czasu na dokładne wystudzenie warto wcześniej schłodzić je w zamrażarce (przez ok. 30 minut), wtedy łatwiej będzie połączyć je z kremem. Można również upiec ciasta dzień wcześniej, a następnego dnia przełożyć kremem i udekorować.
  5. 5. Krem: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
  6. 6. Serek ucieramy z masłem na gładką, puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder, po 1 szklance na raz, dokładnie ubijając masę przed dodaniem kolejnej partii cukru. Masę ubijamy ok. 3 – 4 minuty aż będzie puszysta i lekka. Na koniec wkręcamy do masy masło orzechowe i ubijamy całość jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  7. 7. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, lekko spryskujemy go kawą ze spirytusem w proporcji 2:1, rozsmarowujemy 1/3 kremu z masła orzechowego, układamy drugi blat, lekko go dociskamy, ponownie spryskujemy ponczem, rozsmarowujemy następną część kremu, układamy trzeci blat ciasta, lekko go dociskamy, spryskujemy ponczem, a resztą kremu dokładnie obkładamy wierzch i boki tortu.
  8. 8. Na czas przygotowania polewy wstawiamy tort do lodówki.
  9. 9. Ciasto można naponczować również mocną, słodzoną herbatą (jeśli będą go jadły dzieci), ale ze spirytusem tort ma "pazur" i bardziej wytrawny charakterek. :)
  10. 10. Polewa: Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i masło orzechowe, dodajemy cukier, przesiane kakao, śmietanę, dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy masę na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka.
  11. 11. Jeśli polewa ma grudki przelewamy ją przez sitko, a następnie odstawiamy na bok, aby lekko przestygła.
  12. 12. Gdy polewa przestygnie wyjmujemy tort z lodówki, oblewamy go dokładnie przygotowaną polewą, dekorujemy wg. uznania i ponownie wstawiamy tort do lodówki na co najmniej 1 – 2 godziny, aby krem i polewa dokładnie zastygły. Tort wyjmujemy z lodówki ok. 1 godzinę przed podaniem.
  13. 13. Wierzch możemy udekorować np. orzechami laskowymi. Smacznego…
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
(1)
Ciasto makowe z mascarpone
(1)
Kremowy tort karmelowo-mascarpone z jabłkami
(1)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Czekoladowy tort korzenny z winem
(1)
Tort czekoladowy "Opity Izydor"
(1)
Piętrowy tort Marzenie
(1)
Tort bananowy z kremem twarogowym
(1)