Śledź na ostro z marchewką, makiem, żurawiną i cynamonem

2022-12-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Śledź na ostro z marchewką, makiem, żurawiną i cynamonem
Uwielbiam gotować w weekendy. Naprawdę bardzo. Nie wiem nawet, dlaczego tak jest, ale w weekendy nie spieszę się, cała rodzina jest w domu, a ja wtedy jestem w swojej kuchni i wiruję w morzu smaków. Mam w głowie wiele nowych pomysłów i staram się je wszystkie realizować. Tym razem spróbowałam śledzia z marchewką, makiem, żurawiną i cynamonem, ponieważ chcę zaprosić do swojego domu więcej ryb. Smak tego dania był bardzo miłą niespodzianką dla naszej rodziny, a zapach... Zapach jest taki przytulny, taki domowy. Pachnie bardzo podobnie do wielkich świąt w roku. Proszę spróbować samemu, gorąco polecam! :)

Składniki

    • lekko posolone filety śledziowe: 4
    • Cebula: 4
    • Marchew: 2 (duża)
    • Cukier: 0,5 łyżeczki
    • Suszona żurawina: 1 garść
    • orzechy włoskie: 1 garść
    • Cynamon: 1 łyżka.
    • Mak: 1 łyżka.
    • Olej (do smażenia)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw rozgrzać olej na patelni i podsmażyć posiekaną cebulę. Kiedy cebula zmięknie i nabierze złotego koloru, dodać startą marchew, posypać cukrem i dusić, pod przykryciem, przez około 10 minut na wolnym ogniu.
  2. 2. Następnie dodać na patelnię żurawinę, posiekane orzechy, mak i cynamon. Sauté wszystko jeszcze przez około 5 minut.
  3. 3. Następnie pokroić śledzie w paski i dodać je do koszyka ze śledziami. Przykryć śledzia przygotowanym płatem warzywnym. Podawać i smakować!
Śledź na ostro z marchewką, makiem, żurawiną i cynamonem
Warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami
(3)
Śledzik w sosie musztardowym
(1)