Babeczki z cukinii z makiem i polewą czekoladową

2023-05-12 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Babeczki z cukinii z makiem i polewą czekoladową
Cukinia może być wykorzystana do przygotowania wielu różnych potraw, w tym deserów. Jednym z nich będzie cukiniowa muffinka (lub ciasto). Cóż, jakkolwiek ją nazwiesz, naprawdę nie możesz się pomylić. Jest trochę zdrowsza niż większość. A przynajmniej tak chcielibyście wierzyć, bo wykorzystuje prawie 500 gramów cukinii! W rzeczywistości w cieście nie ma w ogóle cukinii. Oczywiście, biorąc pod uwagę, że cukinia w ogóle nie ma własnego, charakterystycznego smaku, to naprawdę normalne. Cytryna lub pomarańcza (którąkolwiek wybierzecie, bo obie są idealne) dodadzą ciastu smaku. Można więc wybrać ciasto o smaku bardziej cytrynowym lub bardziej pomarańczowym. Sama robiłam raz babeczki z cukinii z cytryną, a drugi raz z pomarańczą, oba były bardzo smaczne.

Oczywiście polewa czekoladowa, która jak widać jest główną atrakcją w tej babeczce, dodaje zarówno dodatkowego smaku, jak i słodyczy. Dla tych, którzy zastanawiają się, czy babeczka jest bardzo wilgotna, odpowiedź brzmi: nie. Jest dokładnie pośrodku - ani bardzo wilgotna, ani bardzo sucha. Fantastycznie smakuje zanurzona w kakao lub herbacie. A poza tym, możecie upiec tę babeczkę w swojej ulubionej foremce, pamiętajcie tylko, że płytkie foremki potrzebują nieco mniej czasu na upieczenie. A więc ruszamy do ogrodu lub sklepu w poszukiwaniu cukinii i robimy wspaniały słodki poczęstunek!!!:)

Składniki

    • młode cukinie: 400 gramów
    • mąka: 300 gramów
    • cukier: 200 gramów
    • jajka: 2
    • olej słonecznikowy: 100 mililitrów
    • masło: 50 gramów
    • mak: 2 łyżki stołowe
    • sok z cytryny lub pomarańczy: 2 łyżki stołowe
    • drobno starta skórka z cytryny lub pomarańczy: 2 łyżeczki
    • esencja waniliowa: 1,5 łyżeczki (lub cukier waniliowy)
    • Proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
    • soda oczyszczona: 0,5 łyżeczki
    • sól: szczypta
    Na polewę czekoladową:
    • 200 gramów ciemnej czekolady
    • masło: 50 gramów

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cukierkowe muffinki makowe: Masło rozpuść w mikrofalówce i pozostaw do ostygnięcia.
  2. 2. Cukinie obrać, zetrzeć na grubej tarce, przełożyć na sito i zostawić do odsączenia.
  3. 3. Następnie dobrze wycisnąć, aby usunąć jak najwięcej płynu.
  4. 4. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  5. 5. W jednej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać masło i olej.
  6. 6. Wymieszaj sodę z sokiem z cytryny (lub pomarańczy) i wymieszaj z masą jajeczną.
  7. 7. W jednej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo wmieszać masę jajeczną.
  8. 8. Dodajemy skórkę z cytryny (lub pomarańczy), mak, odsączoną cukinię i mieszamy łyżką.
  9. 9. Dobrze wysmarować masłem, posypać mąką i przelać ciasto do formy, w której będziemy piec muffinki.
  10. 10. Babeczki piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Po upływie 50 minut za pomocą drewnianej wykałaczki sprawdź, czy babeczka jest upieczona, jeśli nie, to piecz jeszcze 5-10 minut (w zależności od piekarnika).
  11. 11. Upieczoną babeczkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, następnie ostrożnie wyjąć z formy.
  12. 12. Lukier czekoladowy: Czekoladę i masło umieść w jednej misce i roztop w mikrofalówce.
  13. 13. Dobrze wymieszaj i polej upieczone babeczki. Smacznego!
Babeczki z cukinii z makiem i polewą czekoladową
"Muffiny" z rabarbarem i żurawiną
(1)
Jogurtowe muffiny ze śliwką
(1)
Cytrynowa babka jogurtowa z lukrem
(1)
Babka z majonezem siostry Anastazji
(1)