Cukinia może być wykorzystana do przygotowania wielu różnych potraw, w tym deserów. Jednym z nich będzie cukiniowa muffinka (lub ciasto). Cóż, jakkolwiek ją nazwiesz, naprawdę nie możesz się pomylić. Jest trochę zdrowsza niż większość. A przynajmniej tak chcielibyście wierzyć, bo wykorzystuje prawie 500 gramów cukinii! W rzeczywistości w cieście nie ma w ogóle cukinii. Oczywiście, biorąc pod uwagę, że cukinia w ogóle nie ma własnego, charakterystycznego smaku, to naprawdę normalne. Cytryna lub pomarańcza (którąkolwiek wybierzecie, bo obie są idealne) dodadzą ciastu smaku. Można więc wybrać ciasto o smaku bardziej cytrynowym lub bardziej pomarańczowym. Sama robiłam raz babeczki z cukinii z cytryną, a drugi raz z pomarańczą, oba były bardzo smaczne.
Oczywiście polewa czekoladowa, która jak widać jest główną atrakcją w tej babeczce, dodaje zarówno dodatkowego smaku, jak i słodyczy. Dla tych, którzy zastanawiają się, czy babeczka jest bardzo wilgotna, odpowiedź brzmi: nie. Jest dokładnie pośrodku - ani bardzo wilgotna, ani bardzo sucha. Fantastycznie smakuje zanurzona w kakao lub herbacie. A poza tym, możecie upiec tę babeczkę w swojej ulubionej foremce, pamiętajcie tylko, że płytkie foremki potrzebują nieco mniej czasu na upieczenie. A więc ruszamy do ogrodu lub sklepu w poszukiwaniu cukinii i robimy wspaniały słodki poczęstunek!!!:)