Cienkie naleśniki z cukinii

2020-04-25 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Cienkie naleśniki z cukinii
Kolejny przepis z cukinii, tym razem cienkie i smaczne naleśniki. Widziałem je raz w Internecie i od razu postanowiłem upiec. Dzięki temu byłem bardzo szczęśliwy, naleśniki są bardzo smaczne, delikatne i nadal bardzo przydatne, ponieważ nadal są nie do końca mączne. Możesz je tak zjeść, z kwaśną śmietaną lub z dżemem i herbatą, albo możesz owinąć je farszem i upiec w piekarniku. Smacznie i tak.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • cukinia: 2 lub 1 starta szklanka
    • jajko: 3
    • mąka: 2 filiżanka + 2 stołowe łyżki 
    • mleko: 1 szklanka
    • olej roślinny: 3 stołowe łyżki 
    • sól: 1/2 łyżeczki
    • szklanka: 250 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cukinia obrać i zetrzeć.
  2. starta cukinia
  3. 2. Dodaj jajka, sól i dobrze wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednorodnej mieszanki, w razie potrzeby dodaj trochę posiekanej zieleni.
  4. mieszamy jajka z solą i zielenią
    Reklama
  5. 3. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj, dodaj olej roślinny, wymieszaj, dodaj mleko i mieszaj, aż do uzyskania jednorodnej mieszanki.
  6. dodajemy mąkę, mleko i olej rośliny
  7. 4. Naleśniki pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni, jak zwykłe cienkie naleśniki, a przed pieczeniem kolejnego naleśnika delikatnie wymieszać ciasto.
  8. 5. Pieczę według starej metody, którą przetestowałem: piec na żeliwnej patelni, którą wycieram kawałkiem bekonu przed wylaniem ciasta.
  9. 6. Możesz upiec na swój sposób.
  10. 7. W razie potrzeby każdy naleśnik można posmarować stopionym masłem. Smacznego!
  11. upieczone naleśniki z cukinii
  12. 8. Wskazówka: Najpierw upiec jeden naleśnik na próbkę.
  13. 9. Ponieważ mąka jest inna, cukinia o różnej soczystości i jaja o różnych rozmiarach.
  14. 10. Dlatego sam dostosuj gęstość ciasta: jeśli ciasto jest gęste, dodaj trochę mleka.
  15. 11. A jeśli ciasto jest płynne, następnie oddziel niewielką mieszankę naleśników w osobnej misce i dodać trochę mąki, dobrze wymieszać i dodać do mieszanki naleśnikowej.
  16. 12. A jednak nigdy nie dodam cukru do ciasta na naleśniki i babeczki. Naleśniki i babeczki z niesłodzonego ciasta nie palą się i zawsze mają gładki różowy kolor.
Soczniki według gostu
(1)
Placki jogurtowe z jagodami
(2)
Naleśniki biszkoptowe z tuskawkami
(1)
Pampuchy drożdżowe smażone, racuchy z jabłkami
(1)
Dietetyczne fit placuszki z cukinii bez mąki
(2)
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie
(1)
Naleśniki z kapusty z kaszą manną
(1)