Ciasto ze śliwkami i gruszkami

2022-12-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto ze śliwkami i gruszkami
Przepis na to ciasto znalazłam już dawno temu na jednej z angielskich stron internetowych i polecam wypróbować go jak tylko zacznie się sezon na śliwki! Słodka baza z kwaśną górą idealnie się komponują, a do tego te chrupiące plasterki migdałów....

Piekłam go już kilka razy i zawsze zabieram ze sobą, gdy wychodzę z domu. Przy czwartym pieczeniu doszłam do wniosku, że jest smaczniejsze, gdy śliwek jest więcej, natomiast za pierwszym razem włożyłam ich znacznie mniej. Nie oszczędzałam też na migdałach.

Największą zaletą tego ciasta jest również to, że masło dodajemy roztopione, nie trzeba go trzymać w temperaturze pokojowej.

Dodałam trochę więcej wody, w przepisie jest napisane ile, w oryginalnym przepisie były 2 łyżki stołowe, stwierdziłam, że ciasto jest bardziej miękkie, gdy dodałam więcej wody, może to tylko przypadek. Spróbujcie więc zrobić je sami, nie będziecie zawiedzeni! :) 

Składniki

    • masło: 125 gramów
    • mąka: 200 gramów
    • Cukier: 150 gramów
    • cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    • Jaja: 2 (rozmiar L)
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    • gorąca woda: 4-5 łyżek stołowych
    • sól: szczypta
    • śliwki: 5-8 (w zależności od tego czy chcemy mniej czy więcej)
    • gruszki: 1 duża (lub 2 mniejsze)
    • plasterki migdałów: 1 garść
    • cukier puder: do posypania (jeśli chcesz)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw w misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
  2. 2. Roztopić masło, dodać do mieszanki mąki i dobrze wymieszać.
  3. 3. W osobnej misce lekko ubijamy jajka widelcem i dodajemy je do mieszanki mąki.
  4. 4. Dodać gorącą wodę i dobrze wymieszać.
  5. 5. Wlać ciasto do formy do pieczenia. Ja cały czas piekłam w formie z dziurką, do której wkładam papier do pieczenia, można też dobrze wysmarować ją masłem, żeby nie przywierała.
  6. 6. Gruszki umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
  7. 7. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w mniejsze paski (przekroić na pół i dalej posiekać).
  8. 8. Gruszki i śliwki ułożyć na wierzchu ciasta, a na wierzchu ułożyć plasterki migdałów. Jak już wspomniałam, nie oszczędzałam ich, lubiłam chrupiącą skórkę.
  9. 9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około ~30-40 minut, koniecznie sprawdź szpikulcem i zobacz czy masz piekarnik, ja swoje piekę 45 minut, inaczej wyciągam szpikulec jak się wbije. Aha, i ja osobiście nie lubię białego podkładu pod tort.
  10. 10. Schłodzone ciasto posypać ewentualnie cukrem pudrem.
  11. 11. Zdjęcie ciasta z dwóch partii, raz dokarmiałam, drugi raz nie.
  12. 12. Jeśli poczekasz, następnego dnia ciasto jest jeszcze smaczniejsze, a wszystkie smaki łączą się ze sobą. Smacznego!
Ciasto ze śliwkami i gruszkami
Ciasto ze śliwkami i gruszkami
Ciasto ze śliwkami i gruszkami
Polewa czekoladowa wg Ewy
(1)
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe
(1)
Sernik z brzoskwiniami
(1)
Ciasto - Bezglutenowa krajanka malinowa
(1)
Ciasta - Pijana śliwka
(1)
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką
(1)
Cynamonowo - waniliowe ciasto gruszkowo - pigwowe
(1)