Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

2024-07-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką
Kiedy tylko nadchodzi sezon rabarbarowy, jednym z najbardziej oczekiwanych przysmaków jest u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. To połączenie kwaskowatego rabarbaru z delikatną słodyczą bezy zawsze zachwyca. Najlepszy efekt uzyskuję używając rabarbaru tzw. malinowego o czerwonych łodygach, który jest mniej kwaśny, ale równie pyszny można uzyskać z tradycyjnego typu, dosładzając go nieco bardziej. To ciasto nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dodaje uroku każdemu letniemu popołudniu.

Alternatywy składników

W razie potrzeby można zastąpić margarynę masłem, a śmietanę można podmienić na jogurt naturalny o podobnej konsystencji.

Wskazówki dotyczące przepisu

Aby uzyskać najlepszy efekt, upewnij się, że rabarbar jest świeży i odpowiednio obrany. Beza powinna być sztywna i lekko zarumieniona na wierzchu, co dodaje chrupkości i kontrastuje z miękkością ciasta.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Rabarbar jest bogaty w witaminy C i K, a także zawiera błonnik, który wspiera zdrowie jelit. Beza, choć wysoka kalorycznie, dostarcza białka, ale zaleca się spożywanie jej umiarkowanie ze względu na wysoką zawartość cukru.
Kalorie

Całe ciasto zawiera około 3000 kcal. Jedna porcja (przy 12 porcjach) ma około 250 kcal. 

Składniki

    Ciasto:
    • Mąka: 30 dag
    • Margaryna: 1/2 kostki
    • Cukier puder: 2 łyżki
    • Cukier waniliowy: do smaku
    • Żółtka: 4 sztuki
    • Śmietana: 3 łyżki
    • Proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
    Piana:
    • Białka: 4 sztuki
    • Cukier: 1 szklanka
    Dodatkowo:
    • Rabarbar: 5 łodyg
    • Cukier: 5 łyżek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Śmietanę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Mąkę posiekaj z margaryną, dodaj proszek ze śmietaną i resztę składników ciasta. Zagnieść elastyczne ciasto.
  2. 2. Wyłożyć ciasto na blachę, na to równomiernie rozłożyć rabarbar posypany cukrem.
  3. 3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier, aż uzyskasz gładką i błyszczącą masę. Wyłóż pianę na rabarbar.
  4. 4. Piec w 150°C z termoobiegiem do momentu, gdy beza zezłoci się i wyschnie.
  5. 5. To ciasto to doskonała propozycja dla każdego, kto szuka słodko-kwaśnych smaków w deserach. Rabarbar dodaje nuty świeżości, natomiast beza sprawia, że deser jest lekki i puszysty, idealny na wiosenne i letnie dni.
Chatka Baby Jagi z polewą czekoladową
(1)
Brzoskwiniowy sernik jogurtowy z galaretką
(1)
Bananowiec bez pieczenia
(1)
Bardzo ciasto czekoladowe z cukinią
(1)