Kiedy tylko nadchodzi sezon rabarbarowy, jednym z najbardziej oczekiwanych przysmaków jest u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. To połączenie kwaskowatego rabarbaru z delikatną słodyczą bezy zawsze zachwyca. Najlepszy efekt uzyskuję używając rabarbaru tzw. malinowego o czerwonych łodygach, który jest mniej kwaśny, ale równie pyszny można uzyskać z tradycyjnego typu, dosładzając go nieco bardziej. To ciasto nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dodaje uroku każdemu letniemu popołudniu.
Alternatywy składników
W razie potrzeby można zastąpić margarynę masłem, a śmietanę można podmienić na jogurt naturalny o podobnej konsystencji.
Wskazówki dotyczące przepisu
Aby uzyskać najlepszy efekt, upewnij się, że rabarbar jest świeży i odpowiednio obrany. Beza powinna być sztywna i lekko zarumieniona na wierzchu, co dodaje chrupkości i kontrastuje z miękkością ciasta.
Korzyści zdrowotne i wady tego dania
Rabarbar jest bogaty w witaminy C i K, a także zawiera błonnik, który wspiera zdrowie jelit. Beza, choć wysoka kalorycznie, dostarcza białka, ale zaleca się spożywanie jej umiarkowanie ze względu na wysoką zawartość cukru.
Kalorie
Całe ciasto zawiera około 3000 kcal. Jedna porcja (przy 12 porcjach) ma około 250 kcal.