Ciasto biszkoptowe cytrynowe bez pieczenia z mlekiem skondensowanym i kremem

2022-12-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto biszkoptowe cytrynowe bez pieczenia z mlekiem skondensowanym i kremem
Ciasto o fantastycznym smaku. Jest szybki do zrobienia i jeszcze szybszy do zjedzenia. Dla mnie ten przepis jest jednym z ulubionych, gdy tylko mój mąż lub dzieci proszą o coś "słodkiego". Tylko pięć składników, bardzo mało pracy, a już smakuje jak coś, co można znaleźć w wymyślnej restauracji z deserami. Naprawdę polecam zrobić to już dziś. Jestem pewna, że zrobicie go nie raz i nie dwa. Obiecuję! :)

Przy okazji, gdy robisz ciasteczka, po prostu zanurz je w mleku i wyjmij - nie zostawiaj ich zbyt długo, bo zrobią się zbyt miękkie w cieście.

Składniki

    • herbatniki: 3 opakowania (np. Selga lub Gaidelis)
    • Słodzone mleko skondensowane: 1 opakowanie (389 gramów)
    • śmietana: 400 mililitrów (35% tłuszczu)
    • Sok z cytryny: z 2 cytryn
    • mleko: 100 mililitrów

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zacznij od wlania do miski śmietanki, mleka skondensowanego i soku z cytryny i ubijania mikserem przez około 5-7 minut, aż krem będzie gęsty, czyli będzie trzymał kształt.
  2. 2. Następnie zanurzamy biszkopty w mleku i układamy na blaszce (3x4, lub według wymiarów swojej blaszki), smarujemy kremem, następnie układamy warstwę biszkoptów w mleku i tak dalej.
  3. 3. Krem pozostawić do przykrycia tortu. Pozostawić na co najmniej 3-4 godziny, aby ciasto stwardniało, a najlepiej na całą noc w lodówce. Smacznego!
Kopiec kreta w wersji rodzinnej
(1)
Kręcone drożdżówki z serem
(1)
Krajanka piernikowa - pszenna i bezglutenowa
(1)