Ciasto "Śliwki w czekoladzie" z orzechami włoskimi i alkoholem
Ciasto "Śliwki w czekoladzie" z orzechami włoskimi i alkoholem
2020-04-24
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Składniki
Do ciasta:
jajka: 3
cukier: 1 szklanka
mleko skondensowane: pół puszki
śmietana: 200 gram
soda: 1 łyżeczka
kakao: 3 łyżki
mąka: 2 kubki
Krem:
śmietana 20%: 500 gram
cukier puder: 200 gram
twaróg z czekoladą: 1 opakowanie / 180 - 200 gram
Dla międzywarstwy:
orzechy włoskie: 1,5 filiżanki
śliwki: 30 sztuk
sok wiśniowy do impregnacji ciast (można zastąpić syropem) : 1 00 - 150 gram
Alkohol (miałem „Kremowy) do namaczania śliwek: 100 - 150 gram
Do glazury:
mleko: 4 łyżki
cukier: 4 łyżki
kakao: 4 łyżki
masło: 70 gram
ciemna czarna czekolada: 50 gram
koniak: 1 łyżka (opcjonalnie).
Wykonanie przepisu
1. Najpierw upiecz ciasto: Ubij jajka cukrem, aż pojawi się piana, dodaj mleko skondensowane i wymieszaj trzepaczką.
2. Dodaj śmietanę, polej sodę na śmietanę i polej na sodę łyżeczkę soku z cytryny i ponownie wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
3. Wymieszaj mąkę z kakao.
4. Dodaj trochę mąki do kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj. Ciasto wygląda jak gęsta śmietana.
5. Bierzemy formę (mam 22 cm.), Wykładamy spód papierem posmarowanym margaryną, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut (aż zapałka wyschnie). To by się nie paliło, można owinąć spód i boki formy folią.
6. Dopóki pieczy się biszkopt, śliwki zaleć wrząca woda, odstawić na 5 minut i spuścić wodę. Następnie wlej likier i pozostaw na 1 godzinę.
7. Następnie spuść alkohol, usuń pestkę i pokrój w plasterki.
8. Gotowy biszkopt pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami po wyłączeniu ognia, aby ostygł. Jeśli upieczesz ciasto wcześniej, włóż dobrze schłodzone ciasto do torby. Oto surowa masa twarogowa, której używam do gotowania śmietany.
9. Robimy krem: Ubić schłodzoną śmietanę do uzyskania lekkiej piany z cukrem pudrem.
10. Następnie bierzemy masę twarogową, mielimy ją na kawałki.
11. Dodaj masę twarogową do kwaśnej śmietany z cukrem pudrem i trzepaczką i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Wyjmij do lodówki.
12. Usmaż orzechy na patelni i posiekaj je wałkiem do ciasta.
13. Na biszkopcie odetnij górę o około 1 cm. i ręcznie mielimy okruchy, aby udekorować boki ciasta. Następnie pokrój biszkopt na dwa lub trzy ciasta.
14. I zaczynamy zbierać ciasto: połóż ciasto na naczyniu, rozprowadź 4 łyżki impregnacji i suszone śliwki.
15. Następnie nałóż krem i orzechy na krem.
16. Na wierzch kładziemy kolejne ciasto, delikatnie wciskamy i powtarzamy warstwę oraz trzecie ciasto. Smarujemy górną warstwę i boki kremem (3-4 łyżki kremu zostawimy i wkładamy do lodówki) .Ciasto należy namoczyć najpierw 3-4 godziny w kuchni, a następnie kolejne 2 godziny na zimno (na balkonie). Następnie bierzemy pozostałą śmietanę i ponownie smarujemy boki i górę ciasta.
17. Boki ciasta dekorujemy okruszkami herbatników Gotuj lukier: wymieszaj kakao z cukrem, a następnie dodaj do ciepłego mleka i dobrze wymieszaj, rozpal ogień i mieszaj trzepaczką do uzyskania jednorodnej i gładkiej błyszczącej masy, a następnie dodaj zmiażdżoną czekoladę i masło i szybko wymieszaj, aż się rozpuści czekoladę i masło. Wyjąć z pieca i dodać koniak, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Glazurować równomiernie łyżką na powierzchni ciasta i pozostawić do stwardnienia. Następnie udekorować ciasto orzechami i usunąć Jem je w lodówce. Wszystko! Zamiast glazury, możesz po prostu ozdobić zarówno górną, jak i boczną część ciasta okruszkami herbatników, tym razem zrobiłem. Smacznego !
18. Rada: Więcej przepisów na ciasta znajdziecie: Ciasta.