Ciasto "Śliwki w czekoladzie" z orzechami włoskimi i alkoholem

2020-04-24 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto "Śliwki w czekoladzie" z orzechami włoskimi i alkoholem

Składniki

    Do ciasta:
    • jajka: 3 
    • cukier: 1 szklanka
    • mleko skondensowane: pół puszki
    • śmietana: 200 gram
    • soda: 1 łyżeczka
    • kakao: 3 łyżki 
    • mąka: 2 kubki
    Krem:
    • śmietana 20%: 500 gram
    • cukier puder: 200 gram
    • twaróg z czekoladą: 1 opakowanie / 180 - 200 gram
    Dla międzywarstwy:
    • orzechy włoskie: 1,5 filiżanki
    • śliwki: 30 sztuk
    • sok wiśniowy do impregnacji ciast (można zastąpić syropem) : 1 00 - 150 gram
    • Alkohol (miałem „Kremowy) do namaczania śliwek: 100 - 150 gram
    Do glazury:
    • mleko: 4 łyżki 
    • cukier: 4 łyżki
    • kakao: 4 łyżki 
    • masło: 70 gram 
    • ciemna czarna czekolada: 50 gram
    • koniak: 1 łyżka  (opcjonalnie).

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw upiecz ciasto: Ubij jajka cukrem, aż pojawi się piana, dodaj mleko skondensowane i wymieszaj trzepaczką.
  2. 2. Dodaj śmietanę, polej sodę na śmietanę i polej na sodę łyżeczkę soku z cytryny i ponownie wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
  3. 3. Wymieszaj mąkę z kakao.
  4. 4. Dodaj trochę mąki do kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj. Ciasto wygląda jak gęsta śmietana.
  5. 5. Bierzemy formę (mam 22 cm.), Wykładamy spód papierem posmarowanym margaryną, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut (aż zapałka wyschnie). To by się nie paliło, można owinąć spód i boki formy folią.
  6. 6. Dopóki pieczy się biszkopt, śliwki zaleć wrząca woda, odstawić na 5 minut i spuścić wodę. Następnie wlej likier i pozostaw na 1 godzinę.
  7. 7. Następnie spuść alkohol, usuń pestkę i pokrój w plasterki.
  8. 8. Gotowy biszkopt pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami po wyłączeniu ognia, aby ostygł. Jeśli upieczesz ciasto wcześniej, włóż dobrze schłodzone ciasto do torby. Oto surowa masa twarogowa, której używam do gotowania śmietany.
  9. 9. Robimy krem: Ubić schłodzoną śmietanę do uzyskania lekkiej piany z cukrem pudrem.
  10. 10. Następnie bierzemy masę twarogową, mielimy ją na kawałki.
  11. 11. Dodaj masę twarogową do kwaśnej śmietany z cukrem pudrem i trzepaczką i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Wyjmij do lodówki.
  12. 12. Usmaż orzechy na patelni i posiekaj je wałkiem do ciasta.
  13. 13. Na biszkopcie odetnij górę o około 1 cm. i ręcznie mielimy okruchy, aby udekorować boki ciasta. Następnie pokrój biszkopt na dwa lub trzy ciasta.
  14. 14. I zaczynamy zbierać ciasto: połóż ciasto na naczyniu, rozprowadź 4 łyżki impregnacji i suszone śliwki.
  15. 15. Następnie nałóż krem ​​i orzechy na krem.
  16. 16. Na wierzch kładziemy kolejne ciasto, delikatnie wciskamy i powtarzamy warstwę oraz trzecie ciasto. Smarujemy górną warstwę i boki kremem (3-4 łyżki kremu zostawimy i wkładamy do lodówki) .Ciasto należy namoczyć najpierw 3-4 godziny w kuchni, a następnie kolejne 2 godziny na zimno (na balkonie). Następnie bierzemy pozostałą śmietanę i ponownie smarujemy boki i górę ciasta.
  17. 17. Boki ciasta dekorujemy okruszkami herbatników Gotuj lukier: wymieszaj kakao z cukrem, a następnie dodaj do ciepłego mleka i dobrze wymieszaj, rozpal ogień i mieszaj trzepaczką do uzyskania jednorodnej i gładkiej błyszczącej masy, a następnie dodaj zmiażdżoną czekoladę i masło i szybko wymieszaj, aż się rozpuści czekoladę i masło. Wyjąć z pieca i dodać koniak, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Glazurować równomiernie łyżką na powierzchni ciasta i pozostawić do stwardnienia. Następnie udekorować ciasto orzechami i usunąć Jem je w lodówce. Wszystko! Zamiast glazury, możesz po prostu ozdobić zarówno górną, jak i boczną część ciasta okruszkami herbatników, tym razem zrobiłem. Smacznego !
  18. 18. Rada: Więcej przepisów na ciasta znajdziecie: Ciasta.
Mokry piernik najlepszy
(1)
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście
(1)
Bardzo ciasto czekoladowe z cukinią
(1)
Czekolada - ciasto kokosowe
(1)
Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią
(1)
Ciasto Euforia
(1)
Ciasta - Pijana śliwka
(1)