Ciasto Euforia

2023-05-03 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Ciasto Euforia
… a w opisie dziś zagadka ;) Co kryje w sobie to ciasto? Gdybyśmy zamknęli oczy i ugryźli pierwszy kęs tego ciasta zagadka zostałaby rozwiązana… Pierwsza myśl, która przychodzi do głowy to: makowiec! Naprawdę – taka solidna kostka domowego makowca z bakaliami… Znajdziecie tu również krem czekoladowy i bardzo puszysty biszkopt naponczowany kawą z odrobiną alkoholu. Do tego gładki dżem z czarnej porzeczki… istna rozpusta :) Ciasto bardzo eleganckie, wyrafinowane i wyszukane w smaku. Do tego bardzo podzielne – duża blacha starczy dla całej rodzinki i również niezapowiedzianych gości ;) Świetnie wpisuje się również w klimat świąt Bożego Narodzenia. Zdecydowanie dla fanów makowca, smacznego…

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Ciasto czekoladowe (blaszka o wymiarach ok. 23×33 cm.)
    • 4 żółtka (z jajek wielkości L)
    • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    • 120 ml świeżo zaparzonej kawy (1 łyżeczka kawy na 120 ml. wrzątku)
    • 2 łyżki ciemnego lub czarnego kakao
    • 1/3 szklanki oleju
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 białek (z jajek wielkości L)
    • 3 łyżki drobnego cukru
    Ciasto makowe:
    • 150 g. suchego mielonego maku
    • 100 g. miękkiego masła
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 4 jajka (wielkość L)
    • 4 łyżki drobnego cukru
    • 100 g. posiekanych orzechów włoskich
    • 40 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Krem czekoladowy:
    • 200 g. gorzkiej czekolady (min. 70%).
    • 170 g. śmietanki kremówki 30 %
    • 170 g. miękkiego masła
    • 300 g. masy krówkowej
    • 250 g. mascarpone
    Dodatkowo:
    • 2 słoiki gładkiego dżemu z czarnej porzeczki
    • poncz: 100 ml. kawy z mlekiem + 80 ml. wódki
    • 30 g. gorzkiej czekolady startej na wiórki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto czekoladowe: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną, zaparzoną kawę, kakao i olej.
  2. 2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawajmy do masy, cały czas mieszając.
  3. Reklama
  4. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z 3 łyżkami drobnego cukru. Delikatnie łączymy je z masą.
  5. 4. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie funkcja termo obieg + góra – dół) przez ok. 20 – 25 minut, do suchego patyczka.
  6. 5. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, wtedy łatwiej je podzielić.
  7. 6. Ciasto makowe: Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku.
  8. 7. Dodajemy mielony mak (nie parzyć), orzechy, skórkę i łączymy wszystko razem. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka z drobnym cukrem.
  9. 8. Ciasto przelewamy do tej samej blaszki, w której wcześniej piekliśmy ciasto czekoladowe, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (u mnie funkcja termo obieg + góra – dół) przez ok. 20 – 25 minut.
  10. 9. Krem: Miękkie masło ucieramy z masą krówkową na jasną, puszystą masę.
  11. 10. Czekoladę i śmietankę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
  12. 11. Ostudzoną czekoladę dodajemy po łyżce do masła z masą krówkową, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  13. 12. Na koniec dodajemy mascarpone i jeszcze przez chwilę wszystko ucieramy – krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników w gładki krem.
  14. 13. W dniu składania ciasta ciasto czekoladowe przecinamy na dwa równe blaty (u mnie po 1 cm.).
  15. 14. W blaszce wyłożonej świeżym papierem do pieczenia układamy pierwszy blat ciasta czekoladowego, mocno go ponczujemy (wystarczy wymieszać razem oba składniki), grubo smarujemy ciasto dżemem z czarnej porzeczki i wykładamy połowę kremu (z kremu odkładamy ok. 4 – 5 łyżek do dekoracji wierzchu ciasta).
  16. 15. Na krem układamy ciasto makowe, które również ponczujemy, smarujemy ciasto drugą połową dżemu i kremu.
  17. 16. Na krem wykładamy drugi blat ciasta czekoladowego, który również ponczujemy. Wierzch smarujemy cieniutko odłożonym wcześniej kremem i dekorujemy wiórkami czekolady.
  18. 17. Ciasto najlepiej smakuje, gdy przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc spędzi w lodówce. Z czasem zdecydowanie nabiera smaku... To duży plus – można je przygotować dużo wcześniej :)
Ciasto Euforia
Ciasta - Pijana śliwka
(1)
Ciasto czekoladowe z coca-colą, olejem i kefirem
(1)
Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście
(1)
Brownie z kremem twarogowym nadziane owocami leśnymi
(1)
Czekolada - ciasto kokosowe
(1)
Malinowa chmurka na biszkopcie
(2)
Ekstremalnie czekoladowe ciasto Malibu
(1)
Mazurek śliwkowo - czekoladowy
(1)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)