Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

2023-05-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
To jest prawdziwe ciasto czekoladowe (a może nawet tort), jak mówią, aż do panagii. Jeśli zjesz go świeżo po wyjęciu z lodówki, będzie wyglądał trochę jak zamrożone ciasto czekoladowe, ale jeśli zostawisz go na chwilę w temperaturze pokojowej, ujawni wspaniałą gamę smaków, od kremu czekoladowego po biszkopt. Krótko mówiąc, polecam zrobić go i cieszyć się nim już dziś! 

Składniki

    Na biszkopt:
    • Masło: 100 gramów (temperatura pokojowa)
    • ciemna czekolada: 50 gramów
    • Cukier: 70 gramów
    • wanilia: 0,5 łyżeczki
    • Jajka: 2
    • gorąca woda: 125 mililitrów
    • kakao: 1 łyżka
    • mąka: 200 gramów
    • Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    Na krem:
    • śmietana 35% tłuszczu: 250 gramów
    • ciemna czekolada: 100 gramów
    • Cukier: 130 gramów
    • żółtka: 3
    • masło: 85 gramów
    • usztywniacz do kremów: 4-6 opakowań (w zależności od sytuacji)
    Ponadto:
    • Kawa z brandy: 4-5 łyżek (do biszkoptów)
    • wiórki białej czekolady
    • tosty z orzechów włoskich
    • dekoracje do ciast

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopty: Najpierw rozpuść kakao w gorącej wodzie.
  2. 2. Ubić masło z cukrem i wanilią do białości.
  3. 3. Wlewamy roztopioną i ostudzoną czekoladę i dodajemy jajka, mieszając.
  4. 4. Do masy z rozpuszczonym kakao dodawać na przemian mąkę i proszek do pieczenia. Miksować, aż masa będzie gładka i o konsystencji kwaśnej śmietany.
  5. 5. Formę do tarty smarujemy masłem, posypujemy mąką i wylewamy do niej ciasto.
  6. 6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 35-40 minut.
  7. 7. Schłodzony biszkopt przekroić na 2 plastry.
  8. 8. Krem: Ubij żółtka ze śmietaną i cukrem i podgrzewaj w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Najważniejsze, aby nie przegrzać żółtek, aby się nie przypaliły, gdyż spowoduje to sczernienie.
  9. 9. W innej misce rozpuść masło i czekoladę.
  10. 10. Połącz obie masy i pozostaw do ostygnięcia. Krem powinien zgęstnieć w miarę stygnięcia. Użyj usztywniacza do kremu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodawaj po jednym opakowaniu na raz i mieszaj. Powtarzaj czynność, aż masa będzie gęsta. Oczywiście, jeśli krem będzie nadal sztywny, nie będziesz potrzebować zagęszczacza.
  11. 11. Złożenie ciasta: Formy do ciastek wysmarować kawą i brandy.
  12. 12. Krem rozsmarować najpierw na dolnej blasze, następnie na dolnej blasze ułożyć górną blachę i przykryć ją pozostałym kremem.
  13. 13. Udekorować startą białą czekoladą i opiekanymi orzechami włoskimi oraz posypką do ciast.
  14. 14. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Smacznego!
Ciasto bananowe w polewie czekoladowej
(1)
Czekolada - ciasto kokosowe
(1)
Ciasto czekoladowe z coca-colą, olejem i kefirem
(1)
Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną
(1)
Blok czekoladowy wypasiony fit
(1)
Bardzo ciasto czekoladowe z cukinią
(1)
Ekstremalnie czekoladowe ciasto Malibu
(1)
Podwójnie czekoladowy sernik
(1)
Ciasto Euforia
(1)