Ciasto - serowe cappucino bez pieczenia

2024-07-10 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto - serowe cappucino bez pieczenia
Ciasto serowe cappuccino bez pieczenia to doskonały wybór na każde przyjęcie, zwłaszcza dla miłośników kawy. To szybki i łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia, a efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. W dzisiejszych czasach, gdy tempo życia jest szybkie, taki przepis to prawdziwe wybawienie.

Alternatywy składników

  • Masło: Można zastąpić margaryną roślinną dla wersji bezmlecznej.
  • Żółtka: Można użyć gotowych past z żółtek dla szybszego przygotowania.
  • Czekolada: Zarówno biała, jak i gorzka, może być zamieniona na mleczną czekoladę lub czekoladę bez cukru.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Jeśli nie lubisz smaku mleka w proszku, możesz spróbować użyć mleka skondensowanego, choć konsystencja ciasta może się nieco zmienić.
  • Aby masa była bardziej puszysta, można dodać ubite białka jajek zamiast żelatyny, co również zmniejszy zawartość tłuszczu.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Kawa, główny składnik tego ciasta, jest znana z właściwości pobudzających dzięki zawartości kofeiny. Ser biały jest bogaty w białko i wapń, które są niezbędne dla zdrowia kości i mięśni. Jednakże, ciasto to jest dość kaloryczne i zawiera dużo cukru, więc powinno być spożywane umiarkowanie.

Kalorie

  • Całkowita ilość kalorii: około 3500 kcal
  • Kalorie na porcję: około 290 kcal

Składniki

    • Okrągłe biszkopty: 2 opakowania
    • Masło: 200g
    • Żółtka: 3 sztuki
    • Cukier puder: 4 łyżki
    • Mleko w proszku: 2 szklanki
    • Ser biały wiaderkowy: 500g
    • Żelatyna: 3 łyżki
    • Kawa rozpuszczalna: 3 łyżeczki
    • Mleko: 70ml
    • Czekolada do posypania: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozpuszczamy kawę rozpuszczalną w 0,5 szklanki gorącej wody, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
  2. 2. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  3. 3. Blachę o wymiarach 20x20cm wykładamy folią spożywczą.
  4. 4. Na dnie układamy biszkopty zanurzone w kawie.
  5. 5. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  6. 6. Masło ucieramy, a następnie dodajemy ubite żółtka, nie przerywając ucierania.
  7. 7. Stopniowo dodajemy ser biały, a następnie mleko w proszku, miksujemy.
  8. 8. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
  9. 9. Połowę masy układamy na biszkoptach.
  10. 10. Na masie układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie.
  11. 11. Wylewamy resztę masy i układamy ostatnią warstwę biszkoptów.
  12. 12. Posypujemy startą czekoladą (biała i gorzka).
  13. 13. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  14. 14. Po zastygnięciu posypujemy cukrem pudrem i kakao.
  15. 15. Podsumowanie: Ciasto serowe cappuccino bez pieczenia to propozycja dla miłośników kawy i szybkich, ale efektownych deserów. Jest to doskonały wybór na specjalne okazje, kiedy chcemy zaimponować gościom, ale nie mamy dużo czasu na przygotowania. Smacznego!
Sernik cytrynowy na mocno kakaowym spodzie
(1)
Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem
(2)
Czekolada - ciasto kokosowe
(1)
Niemiecki strudel z jabłkami
(2)
Szarlotka Krysi
(1)
Brownie z solonym karmelem i orzechami
(4)
Rolada kokosowa bez pieczenia
(1)
Tarta z jeżynami
(1)
Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem
(1)