Wspaniałe i lekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Wspaniałe i lekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem
2020-02-23
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Wspaniałe ciasto prze filiżance herbaty lub kompotu ! Ciasto jest bardzo puszyste, lekkie, a kwaskowaty rabarbar smakuje w nim wyśmienicie. Mmm... wspaniały przepis !
Składniki
jajka: 5
cukier: 1 szklanka
olej: 12 łyżek
mąki pszennej (najlepiej typ 405): 1 szklanka
mąki ziemniaczanej: 1 szklanka
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
sól: szczypta
rabarbar: 6 niewielkich łodyg
Wykonanie przepisu
1. Na początku rabarbar obracamy i kroimy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli do białości. Dolewamy olej i ubijamy jeszcze chwilę.
3. Następnie dodajemy stopniowo przesiane oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia i mieszamy łopatką.
4. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozkładamy rabarbar i stawimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Smacznego !