Ciasto na Dzień Matki

2022-12-22 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Ciasto na Dzień Matki
 Mówią, że dom jest tam, gdzie czeka mama... Szczęśliwe ostatnie wakacje, wszystkie kochane Mamusie. Dopiero teraz znalazłam trochę czasu, żeby usiąść i opisać przepis na ciasto na Dzień Matki. Tort dla mamy był dość prosty, ale bardzo smaczny, orzeźwiający i fantastycznie pachnący truskawkami. Waniliowe biszkopty, które zostały posmarowane puszystym kremem i warstwą świeżych truskawek. Jako że wciąż nie pozbyłam się obsesji na punkcie zielonego biszkoptu szpinakowego, wykorzystałam resztki biszkoptu szpinakowego i zielone okruchy z innego dania. Biszkopt ze szpinakiem jest bardzo dekoracyjny, naturalny i bez barwników. 😋 Idealnie nadaje się do dekorowania babeczek, ciast i/lub tart. W przeciwnym razie 3 zwykłe biszkopty waniliowe w zupełności wystarczą. Jeśli chcecie przepis na zielony biszkopt, znajdziecie go pod przepisem na babeczki z mchu

Podane ilości składników dotyczą formy o średnicy 21 cm.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Na biszkopt waniliowy (3 grube biszkopty lub 4 cieńsze):
    • Jaja: 5
    • Cukier: 200 gramów
    • mąka: 230 gramów
    • olej: 3,5 łyżki stołowe
    • cukier waniliowy: 1 opakowanie
    • Proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
    Na krem:
    • 750 mililitrów pełnotłustej, wysokiej jakości śmietany.
    • Cukier: ~6-7 łyżek stołowych (do smaku)
    • Sok z cytryny: z 0,5 szt (w zależności od potrzeb może być potrzebne trochę więcej)
    • usztywniacz do śmietany: 2 opakowania (na wypadek, gdyby śmietana się nie ubijała)
    Do smarowania truskawek:
    • Świeże truskawki: 250 gramów
    • Sok z cytryny: 2 łyżki stołowe
    • cukier: 5 łyżek stołowych
    • skrobia: 1,5 łyżki stołowej
    • woda: 4 łyżki stołowe

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wykonanie pasty truskawkowej: Z truskawek usunąć szypułki, umyć i pokroić na kawałki.
  2. 2. Truskawki umieścić w kubku, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać do rozpuszczenia się cukru.
  3. Reklama
  4. 3. Wodę mieszamy ze skrobią i wlewamy do kubka z truskawkami.
  5. 4. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Bardzo krótko, aby truskawki nie zmiękły i nie straciły koloru. Gdy tylko zacznie gęstnieć, natychmiast zdjąć z ognia.
  6. 5. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. 6. Przygotowanie gąbki waniliowej: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. 7. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa stanie się biała i potroi swoją objętość.
  9. 8. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  10. 9. Ubijając, dodajemy do masy jajecznej olej.
  11. 10. Do powstałej masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Nie ubijać.
  12. 11. Wlać ciasto do formy do pieczenia. Wymieszać ciasto na środku, aby nie powstał kopiec.
  13. 12. Piec przez około 45 minut. Przez pierwsze pół godziny nie włączać piekarnika i pozwolić biszkoptowi wyrosnąć. Po tym czasie sprawdzić gąbkę za pomocą drewnianego szpikulca.
  14. 13. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na 3 lub 4 części. Trzy ciastka w zupełności wystarczą. Jeden herbatnik można zachować na okruchy.
  15. 14. Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubić, powoli dodając cukier i sok z cytryny. Koniecznie spróbuj. Jeśli śmietana nie ubija się, użyj trzepaczki. Krem musi być bardzo sztywny i nie spadać z łyżki. Jeśli nie ubijecie odpowiednio śmietany, ciasto może się ''przykleić'' po dodaniu warstwy truskawkowej.
  16. 15. Złożenie tortu: Krem podzielić równomiernie pomiędzy dwie warstwy i blat. Zachowaj trochę kremu na boki tortu.
  17. 16. Pierwszy biszkopt umieścić w formie do tarty. Ciastka można polać syropem cytrynowo-cukrowym, ale jest to opcjonalne. W naszej rodzinie wolimy bardziej wilgotne ciasteczka, więc skropiłam syropem, ale można było go pominąć.
  18. 17. Na biszkopcie rozsmarować cienko krem, dodać masę truskawkową i polać gęstym kremem. Staraj się nie rozsmarowywać masy truskawkowej, a jedynie nakładać ją łyżką bez zgarniania, aby nie mieszała się z kremem.
  19. 18. Dodaj górną warstwę kremu na wierzch truskawek, również nie zgarniając za dużo, aby warstwy się nie wymieszały.
  20. 19. Powtórz to samo z drugą warstwą. Górna warstwa powinna być kremowa.
  21. 20. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
  22. 21. Następnego dnia udekoruj tort według własnego uznania i wyobraźni. Świeże truskawki są bardzo ładne. Jeśli upieczemy zielony biszkopt, można go posypać okruchami.
  23. 22. Życzymy bardzo smacznego i miłego czasu i nigdy nie zapominajcie o swoich Mamach. 😍
Ciasto na Dzień Matki
Tort miętowy z kawałkami czekolady
(3)
Tort bezowy z masłem orzechowym
(1)
Sernik z kremem i mango
(1)
Tort bananowy z kremem twarogowym
(1)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
(1)
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
(1)
Tort kolorowy
(1)