Ciasto makowe z mascarpone

2023-05-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto makowe z mascarpone
Mogę powiedzieć, że bardzo łatwo zwariowałam na punkcie maku. Ten makowiec z mascarpone jest tak fantastycznie pyszny! Dla mnie coś naprawdę nierealnego. Jest wilgotny, bezproblemowy i bardzo makowy.

Fun fact: Z czterech tortów na 4 urodziny mojego małego chłopca, ten został zrobiony 2 razy. Co mówi bardzo dużo. I na pewno upiekę go jeszcze nie raz, jeśli będę miała okazję. 

Podane przeze mnie ilości dotyczą tortu o średnicy 21 centymetrów. 

Składniki

    Na ciasteczka makowe:
    • Lagole: 150 gramów
    • woda (do maku)
    • jajka: 4
    • cukier: 130 gramów
    • semolina manna: 2 łyżki
    • karta chleba: 1 łyżka (ja dodałam też 2 łyżki mąki migdałowej; oryginał jej nie ma, ale ja bez niej uzyskuję lejącą się masę, ale to pewnie zależy od mojej umiejętności dobrego odsączenia wody z namoczonego maku);
    • proszek do pieczenia: 1/4 łyżeczki
    Dla polewy biszkoptowej:
    • Likier pomarańczowy lub syrop: 25 mililitrów (lub rum albo inny smaczny płyn; woda i cukier też się nada)
    • Woda: 1 łyżka
    Dla kremu:
    • Mascarpone: 250 gramów (ricotta lub cream curd też się nadaje)
    • śmietana do ubijania: 150 gramów
    • Cukier: 2 łyżki
    • cukier waniliowy
    • sok z cytryny: 2 łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw mak zalewa się wrzącą wodą i pozostawia do napęcznienia na co najmniej godzinę.
  2. 2. Następnie wypłukać z wody i dobrze zmielić mak.
  3. 3. Oddzielamy żółtka od białek i dobrze ubijamy z cukrem do białości, aby znacznie zwiększyć objętość.
  4. 4. Wymieszać z makiem, kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia.
  5. 5. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie składamy do masy makowej.
  6. 6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
  7. 7. Po upieczeniu całkowicie ostudzić i przekroić na 3 części.
  8. 8. Likier pomarańczowy wymieszać z wodą, aby posmarować herbatniki.
  9. 9. Aby przygotować krem, ubijamy mascarpone w temperaturze pokojowej z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do mascarpone.
  10. 10. Jeden biszkopt ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (z odkrytymi brzegami), posmarować syropem, nałożyć 1/3 kremu (kilka łyżek zostawić na brzegi tortu), potem znów biszkopt, posmarowanie, krem i jeszcze raz to samo.
  11. 11. Pozostawić do zastygnięcia przynajmniej na noc. Smacznego!
Ciasto na Dzień Matki
(1)
Tort alpejski z masą śmietanową
(1)
Ciasto / torcik Malinowa Chmurka - najlepszy przepis
(1)
Nawiedzony tort czekoladowy
(1)
Tort bezowy z masłem orzechowym
(1)
Tęczowy torcik z galaretek
(3)
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
(1)
Piętrowy tort Marzenie
(1)