Ciasto Hiszpan

2023-05-03 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Ciasto Hiszpan
… ulubione ciacho mojej mamy: puszysty biszkopt, napoleonkowa masa, włoskie orzechy, dżem z czarnej porzeczki i mocno procentowy poncz. Ciasto jest bardzo eleganckie i wysokie, dzięki czemu może być podane również jako tort. Jest naprawdę pyszne i jedyne w swoim rodzaju. :)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Biszkopt:
    • 3/4  szklanki mąki pszennej
    • 3/4  szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 6 jaj
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sól
    Masa:
    • 3 szklanki mleka 3,2 %
    • 250 g masła np. śmietankowego
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 cukier waniliowy 32 g.
    Polewa:
    • 1 czekolada mleczna lub deserowa
    • 2 łyżki śmietany 18 %
    Dodatkowo:
    • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
    • paczka orzechów włoskich 150 g.
    • ewentualnie rodzynki lub inne bakalie
    • poncz: w pół szklanki ciepłej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 4 łyżki mocnego alkoholu

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier puder, żółtka, i dalej ucieramy.
  2. 2. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i jeszcze przez chwilę ucieramy, aż składniki się połączą.
  3. Reklama
  4. 3. Blaszkę (25 x 30) smarujemy margaryną i dokładnie obsypujemy spód i boki kaszą manną.
  5. 4. Na blachę wylewamy masę i pieczemy ok. 35 – 40 min w temperaturze 175 stopni przy funkcji termoobiegu.
  6. 5. Masa: 1 szklankę mleka zmiksować z mąką i jajkami. 2 szklanki mleka zagotować z masłem, dodać cukier i cukier waniliowy.
  7. 6. Zmiksowaną masę wlać do gotującego mleka i mieszać aż zgęstnieje.
  8. 7. Masę lekko przestudzić.
  9. 8. Polewa: Czekoladę pokruszyć do garnka, dodać 2 łyżki śmietany i zagotować na bardzo wolnym ogniu (ciągle mieszając), do rozpuszczenia czekolady.
  10. 9. Przełożenie: placek – połowa masy – orzechy – dżem – placek – druga połowa masy – orzechy – dżem – polewa z czekolady
  11. 10. Biszkopt przed przełożeniem masą nasączamy ponczem.
  12. 11. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce, min. 2 godziny.
Sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem
(3)
Musowe Ciasto Ptasie Mleczko Czekoladowo-Waniliowe
(1)
Lekki sernik z truskawkową skorupką
(1)
Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką
(1)
Ciasto o smaku kokosowym z makiem - bardzo smacznie !
(2)
Bardzo zdrowe ciasto wysokobłonnikowe
(6)
Tort "Leśny mech"
(1)
Jogurtowy murzynek
(1)
Migdałowy Jabłecznik z Konfiturą Różaną i Bitą Śmietaną
(1)
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami
(1)
Ciasto "Jamajka"
(1)