Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
2020-03-19
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Ten sernik jest po prostu przepyszny i wilgotny, kakaowy biszkopt, to połączenie, które jest smaczne, w każdym czasie i miejscu i każdemu. Ten sernik polecam go na gorąco lub najlepiej na drugi dzień.
Składniki
Biszkopt:
jajka: 4
mąka tortowa: ¾ szklanki
budyń waniliowy lub czekoladowy bez cukru: 1 paczuszka około 40 gramów
proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
cukier: ¾ szklanki
ciemne kakao: 2 łyżki z górkami
zimne mleko: 2 łyżki
sól do białek: szczypta
Masa serowa:
twaróg półtłusty mielony: 1,2 kg
jajka: 5
cukier: 1 szklanka pełna po brzegi
cukier waniliowy: 2 kopiaste łyżki
mąka ziemniaczana: 2 płaskie łyżki lub paczuszka budyniu waniliowego bez cukru
masło lub margaryna: 200 gramów
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
bakalie na wierzch
Wykonanie przepisu
1. Twaróg, jaja i masło lub margaryna muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
2. Biszkopt: Na początku białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, miksujemy na średnich obrotach dość krótko, do połączenia.
3. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń lub mąkę ziemniaczaną, wlać mleko, zmiksować na średnich obrotach do połączenia.
4. Na zakończenie wsypać kakao i czynność powtarzamy.
5. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni temperatury.
7. Następnie włożyć biszkopt i piec około 20 minut, do suchego patyczka - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie, jeśli mamy tylko termoobieg w piekarniku, to możemy upiec go w 160 stopniach).
8. Biszkopt ostudzić po upieczeniu, a potem delikatnie wyjąć go z blaszki.
9. Masa serowa: Na początku twaróg wyłożyć do sporej miski - zwłaszcza jeżeli mamy twaróg wiaderkowy - wcześniej odlewamy serwatkę, która się oddzieliła.
10. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej tarć mikserem z cukrami i żółtkami na puszystą masę.
11. Przełożyć do twarogu.
12. Następnie zmiksować do połączenia na średnich obrotach miksera - ale nie za długo.
13. Dalej do masy dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń, znów krótko na średnich obrotach starć.
14. Na zakończenie dodać pianę ubitą z białek, dodać do masy i połączyć za pomocą łyżki.
15. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 8 równych pasków.
16. Następnie blaszkę, na której wcześniej piekł się biszkopt - oczywiście umytą i osuszoną. wyścielić papierem do pieczenia, na spód ułożyć 4 paski ciasta w około 2,5 cm odległościach.
17. Przestrzenie między nimi wypełnić masą serową.
18. Aby zapobiec przesuwaniu się pasków podczas nakładania masy serowej najlepiej zacząć wykładać ją od brzegów jak na zdjęciu, ser sklei paski i nie będą się tak mocno przesuwać.
19. Kiedy przestrzenie między biszkoptami mamy wypełnione, na paski z masy serowej ułożyć delikatnie 4 pozostałe paski biszkoptowe.
20. Znów przestrzenie między nimi wypełnić resztą masy sernikowej, wyrównać powierzchnię.
21. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni temperatury.
22. Następnie włożyć sernik i piec go około 50 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie, termoobieg 160 stopni.
23. Wierzchy biszkoptów pod koniec pieczenia mają tendencję do przypiekania, aby temu zapobiec możemy przykryć je płatem folii aluminiowej i piec spokojnie dalej.
24. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, potem wyciągamy ciasto na blat.
25. Na zakończenie zostawić je koniecznie w blaszce do ostygnięcia do temperatury pokojowej, potem polać polewą ewentualnie udekorować bakaliami, włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Smacznego!