Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami

2020-03-19 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
Ten sernik jest po prostu przepyszny i wilgotny, kakaowy biszkopt, to połączenie, które jest smaczne, w każdym czasie i miejscu i każdemu. Ten sernik polecam go na gorąco lub najlepiej na drugi dzień.

Składniki

    Biszkopt:
    • jajka: 4
    • mąka tortowa: ¾ szklanki 
    • budyń waniliowy lub czekoladowy bez cukru: 1 paczuszka około 40 gramów
    • proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki 
    • cukier: ¾ szklanki
    • ciemne kakao: 2 łyżki z górkami 
    • zimne mleko: 2 łyżki 
    • sól do białek: szczypta
    Masa serowa:
    • twaróg półtłusty mielony: 1,2 kg
    • jajka: 5
    • cukier: 1 szklanka pełna po brzegi
    • cukier waniliowy: 2 kopiaste łyżki 
    • mąka ziemniaczana: 2 płaskie łyżki lub paczuszka budyniu waniliowego bez cukru
    • masło lub margaryna: 200 gramów 
    Dodatkowo:
    • polewa czekoladowa 
    • bakalie na wierzch

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Twaróg, jaja i masło lub margaryna muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
  2. 2. Biszkopt: Na początku białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, miksujemy na średnich obrotach dość krótko, do połączenia.
  3. uzyskanie szklistej bezy
  4. 3. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń lub mąkę ziemniaczaną, wlać mleko, zmiksować na średnich obrotach do połączenia.
  5. robimy ciasto
  6. 4. Na zakończenie wsypać kakao i czynność powtarzamy.
  7. do ciasta dodajemy kakao
  8. 5. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
  9. wlane ciasto na blaszkę
  10. 6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni temperatury.
  11. 7. Następnie włożyć biszkopt i piec około 20 minut, do suchego patyczka - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie, jeśli mamy tylko termoobieg w piekarniku, to możemy upiec go w 160 stopniach).
  12. 8. Biszkopt ostudzić po upieczeniu, a potem delikatnie wyjąć go z blaszki.
  13. 9. Masa serowa: Na początku twaróg wyłożyć do sporej miski - zwłaszcza jeżeli mamy twaróg wiaderkowy - wcześniej odlewamy serwatkę, która się oddzieliła.
  14. 10. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej tarć mikserem z cukrami i żółtkami na puszystą masę.
  15. starte masło lub margaryna z cukrem i żółtkami
  16. 11. Przełożyć do twarogu.
  17. startą masę przekładamy do twarogu
  18. 12. Następnie zmiksować do połączenia na średnich obrotach miksera - ale nie za długo.
  19. zmiksowana masa serowa
  20. 13. Dalej do masy dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń, znów krótko na średnich obrotach starć.
  21. do masy serowej dodajemy mąkę
  22. 14. Na zakończenie dodać pianę ubitą z białek, dodać do masy i połączyć za pomocą łyżki.
  23. dadana pianka do masy serowej
  24. 15. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 8 równych pasków.
  25. podzielony biszkopt
  26. 16. Następnie blaszkę, na której wcześniej piekł się biszkopt - oczywiście umytą i osuszoną. wyścielić papierem do pieczenia, na spód ułożyć 4 paski ciasta w około 2,5 cm odległościach.
  27. wyłożona blaszka biszkoptami
  28. 17. Przestrzenie między nimi wypełnić masą serową.
  29. z krajów napełniamy masą serową
  30. 18. Aby zapobiec przesuwaniu się pasków podczas nakładania masy serowej najlepiej zacząć wykładać ją od brzegów jak na zdjęciu, ser sklei paski i nie będą się tak mocno przesuwać.
  31. biszkopty zapełnione masą serową
  32. 19. Kiedy przestrzenie między biszkoptami mamy wypełnione, na paski z masy serowej ułożyć delikatnie 4 pozostałe paski biszkoptowe.
  33. ułożone paski biszkoptowe
  34. 20. Znów przestrzenie między nimi wypełnić resztą masy sernikowej, wyrównać powierzchnię.
  35. zapełnione biszkopty masą serową
  36. 21. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni temperatury.
  37. 22. Następnie włożyć sernik i piec go około 50 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie, termoobieg 160 stopni.
  38. 23. Wierzchy biszkoptów pod koniec pieczenia mają tendencję do przypiekania, aby temu zapobiec możemy przykryć je płatem folii aluminiowej i piec spokojnie dalej.
  39. 24. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, potem wyciągamy ciasto na blat.
  40. 25. Na zakończenie zostawić je koniecznie w blaszce do ostygnięcia do temperatury pokojowej, potem polać polewą ewentualnie udekorować bakaliami, włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Smacznego!
  41. )
Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
Sernik "Szczerbaty dziadek" - z kakao, masa serowa i bakaliami
Biszkopt z malinami i kruszonką
(1)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)
Ciasto z dodatkiem arbuza i truskawek
(2)
Ciasto shrek przepis na dużą blachę
(1)