Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

2024-07-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami to doskonała propozycja na szybki i pożywny obiad, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Ta zapiekanka łączy w sobie wszystkie najlepsze cechy tradycyjnych włoskich dań, jak lasagne, i jest świetnym rozwiązaniem na codzienny posiłek czy spotkanie w gronie przyjaciół. Dzięki prostocie wykonania, nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem bez problemu.

Alternatywy składników

  • Mięso: Możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego, takiego jak wieprzowina, wołowina, indyk czy mieszanka wieprzowo-wołowa.
  • Makaron: Zamiast spiralnego makaronu (fusilli lub rotini), możesz użyć penne, kolanka, czy muszelki.
  • Pomidory: Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki, co skróci czas przygotowania.

Wskazówki dotyczące przepisu

Aby zapiekanka była jeszcze bardziej aromatyczna, można dodać do mięsa mielonego przyprawy takie jak bazylia, oregano, słodka papryka, a także odrobinę ostrej papryki dla pikantności. Możesz również dodać warzywa, takie jak marchewka czy seler naciowy, aby wzbogacić smak i wartość odżywczą dania​.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Główne składniki tej zapiekanki to makaron, mięso mielone i pomidory. Pomidory są bogate w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, korzystnym dla zdrowia serca i chroniącym przed niektórymi nowotworami. Makaron dostarcza węglowodanów, które są głównym źródłem energii dla organizmu, a mięso mielone to doskonałe źródło białka niezbędnego do budowy mięśni. Jednak należy pamiętać, że danie zawiera ser, który jest kaloryczny i bogaty w tłuszcz, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny spożywać je z umiarem.

Kalorie

  • W całości: Około 2500 kcal
  • W porcji: Około 625 kcal

Składniki

    • Makaron spiralny (fusille lub rotini): 350 gramów
    • Mięso mielone: 400 gramów
    • Pomidory: 5 sztuk (lub 1 puszka pomidorów krojonych)
    • Cebula: 1 sztuka
    • Czosnek: 3 ząbki
    • Mleko: 150 mililitrów
    • Jaja: 2 sztuki
    • Masło: 3 łyżki stołowe
    • Sól: 3 łyżki stołowe
    • Pieprz: do smaku
    • Ser: do posypania na wierzchu (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelać zimną wodą i odcedzić.
  2. 2. Pomidory pokroić w kostkę i dodać na patelnię z 2 łyżkami masła. Smażyć około 10 minut. W połowie smażenia dodać posiekaną cebulę i doprawić solą oraz pieprzem.
  3. 3. Upieczone pomidory wymieszać w misce z ugotowanym makaronem.
  4. 4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
  5. 5. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem i dodać makaron wymieszany z pomidorami.
  6. 6. Mięso mielone wymieszać z posiekanym czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu, a następnie ułożyć w równą warstwę na wierzchu makaronu z pomidorami.
  7. 7. Zapiekankę wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut.
  8. 8. W misce ubić jajka z mlekiem, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Masę wylać równomiernie na zapiekankę.
  9. 9. Zapiekankę ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez około 15 minut. Na tym etapie można również posypać wierzch serem, jeśli chcesz.
  10. 10. Podawać na gorąco, smacznego!
  11. 11. Podsumowanie: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami to świetna opcja na szybki, sycący i smaczny obiad. Łatwość przygotowania sprawia, że jest to idealne danie nawet dla początkujących kucharzy. Możliwość modyfikacji składników daje dużą elastyczność, a połączenie smaków zadowoli każdego miłośnika kuchni włoskiej i domowych zapiekanek

Answering to comment

Spaghetti carbonara z kurczakiem
(1)
Cannelloni z farszem szparagowo-cukiniowym w sosie jogurtowo-czosnkowym posypane sezamem i orzechami
(1)
Sałatka Gyros z makaronem
(1)
Sos do spaghetti carbonara ze śmietaną 30
(1)