Pierogi z mięsem

2023-05-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pierogi z mięsem
Na Litwie nie znajdziesz wielu rodzin, które nie robią wszystkich rodzajów pierogów: jedni robią je z mięsem, inni z twarogiem, jeszcze inni z ziemniakami. A każda gospodyni ma swój unikalny (lub ulubiony) przepis. Zamieszczam więc mój przepis dla tych i tych, którym wciąż nie chce się robić pierogów we własnej kuchni, bo uważają, że to zbyt skomplikowane i czasochłonne. Naprawdę tak nie jest!!! Spróbujcie, a potwierdzicie moje słowa. Opisane tu porcje są naprawdę spore i moim zdaniem robienie pierogów dla jednej osoby to zbyt dużo pracy. Robię więc zapasy, robię tyle ile chcę na dany czas, a resztę zachowuję na następny raz. Wam radzę zrobić to samo!

Składniki

    Na nadzienie:
    • mięso mielone: 700 g
    • cebula: 3
    • czosnek: 2 ząbki
    • Przyprawy według uznania
    • woda: odrobina
    Na ciasto:
    • Mąka: 1 kg
    • jajka: 4
    • olej: 3 łyżki stołowe
    • wrząca woda: 1 szklanka
    • sól

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zrobić nadzienie: Posiekać cebulę (najlepiej tasakiem).
  2. 2. Następnie ponownie zmielić mięso mielone, aby było bardziej kaszkowate.
  3. 3. Następnie cebulę mieszamy z mięsem, dodajemy ulubione przyprawy i zioła (świetny jest majeranek). Wciskamy czosnek, dodajemy szczyptę wody i dobrze mieszamy i ugniatamy.
  4. 4. Wykonanie ciasta: W misce ubij jajka, dodaj olej i sól.
  5. 5. Ubij wszystko razem, a następnie dodaj 500 gramów mąki. Wszystko dobrze wymieszać.
  6. 6. Dodajemy wrzącą wodę i zaczynamy mieszać. Ciasto nie będzie długo stygło podczas mieszania, wtedy dodajemy po trochu pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy nie klei się już do rąk. Pozwól ciastu odpocząć przez około 15 minut.
  7. 7. Przygotowanie wiśniowych bułeczek: Rozwałkuj cienko ciasto (ale nie na zakładkę), używając szklanki lub innego okrągłego przedmiotu do wyciskania kółek.
  8. 8. Następnie w każdym kółku umieścić małą łyżeczkę mięsa.
  9. 9. Złóż na pół i zabezpiecz krawędzie.
  10. 10. Gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Podawać i cieszyć się!
Pierogi ruskie z ziemniakami i serem
(1)
Pierogi z kurczakiem - świetny dodatek do zup
(2)