Pasticijo (pastitsio lub pasticcio) - włoski makaron z farro, serem i sosem śmietanowym

2023-01-20 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Pasticijo (pastitsio lub pasticcio) - włoski makaron z farro, serem i sosem śmietanowym
Ten makaron można zrobić z dowolnym farszem, jaki lubisz - wołowym, wieprzowym, a nawet z kurczaka. Zrobiłam ją tylko z mielonką wieprzową, ale zazwyczaj robię ją z mieszaną mielonką wieprzową i drobiową. Muszę przyznać, że tym razem nie zauważyłam dużej różnicy w obecności mielonki wołowej.

Takie danie może być wspaniałym sposobem na wykorzystanie wszelkiego rodzaju resztek - resztek smażonego mięsa czy ugotowanego makaronu. Dodaj jeszcze kilka składników i masz pyszną włoską pieczeń! 

Przy okazji próbowałam znaleźć w internecie, jak właściwie powinno się nazywać to danie i znalazłam kilka nazw - pasticijo, pastitsio czy nawet pasticcio. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć w komentarzach jak to się pisze? :) Inne źródła podają jeszcze, że to greckie, ale moja książka z przepisami mówi, że to włoskie, więc zostawiłam nazwę tak jak było w książce. No cóż, nie jest tak ważne z jakiego kraju pochodzi, ważne, że bardzo dobrze smakuje. Zabierajmy się do gotowania! :) 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • ugotowany makaron: 400 gramów
    • ulubione mięso mielone: 300 gramów (użyłam mięsa mielonego wieprzowego)
    • sos pomidorowy: 3 łyżki stołowe
    • czosnek: 2 ząbki
    • ser: trochę
    Dla sosu:
    • Krem: 300 mililitrów
    • Jaja: 2
    • masło: 50 gramów
    • marchew: 0,5 (nie jest konieczna)
    • mąka: 2 łyżki stołowe
    • sól
    • pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw rozpuść masło na patelni.
  2. 2. Lekko podsmażyć mąkę, wlać śmietankę i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki mąki, ponownie podgrzać, aby zagęścić sos, doprawić solą i pieprzem.
  3. Reklama
  4. 3. Pozostawić do ostygnięcia i wbić jajka oraz startą marchewkę.
  5. 4. Przygotowanym sosem zalać ugotowany makaron i wymieszać.
  6. 5. Na suchej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy sos pomidorowy i rozgnieciony czosnek.
  7. 6. Następnie w wybranej formie układamy warstwę makaronu, a następnie podsmażony farsz i na wierzchu więcej makaronu.
  8. 7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przykryte folią, przez około 30 minut.
  9. 8. Zdjąć folię, posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku jeszcze 10-15 minut. Podawaj i ciesz się!
Sałatka z kabanosem i makaronem
(1)
Makaron faszerowany z ricottą i szpinakiem
(1)
Makaron ze świeżym szpinakiem
(1)
Makaron ryżowy z cukinią
(2)