Chlebek bananowy bez cukru

2020-07-17 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Chlebek bananowy bez cukru
Chleb bananowy to babeczka, której głównym składnikiem są dojrzałe banany tłuczone w puree ziemniaczanym. Dają potrawie wilgoć oraz specjalny, niezrównany smak i aromat. Do pieczenia lepiej używać dojrzałych bananów - jest to świetny sposób na pozbycie się czerstwych owoców.

Ten przepis przyszedł do nas z Ameryki, pieczili chleb bananowy od początku ubiegłego wieku. Podawany jest również z oryginalnymi amerykańskimi produktami - pastą orzechową i dżemem.

W zależności od przepisu do chleba dodaje się masło, mąkę, suszone owoce i orzechy. Ostatnio modne stało się jedzenie chleba bananowego z odpowiednim odżywianiem, jest ono źródłem węglowodanów i dobrze nasyca, ale w tym celu należy usunąć z niego cukier i masło i zastąpić zwykłą mąkę zdrową mąką. Co będziemy robić.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • banany: 3 szt
    • jajko: 1 szt
    • mąka pełnoziarnista: 140 gram
    • olej roślinny: 30 gram
    • mleko: 80 gram
    • miód: 1 łyżka
    • cynamon: 1 łyżeczka
    • gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
    • proszek do pieczenia:  1 łyżeczka
    • orzechy:  40 gram
    • rodzynki: 40 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotujemy i zmierzymy składniki do produkcji bezcukrowego chleba bananowego.
  2. składniki na chlebek bananowy bez cukru
  3. 2. Dwa banany muszą zostać zgniecione, trzeci trafi do dekoracji.
  4. zagniatamy banany
    Reklama
  5. 3. Teraz musisz dodać jajko, mleko, masło, miód, cynamon, gałkę muszkatołową do bananów. Dobrze wymieszać.
  6. dodajemy jajko, mleko, masło, miód cynamon i gałkę muszkatołową
  7. 4. Zmieszaj proszek do pieczenia z mąką. Wlać mąkę do ciasta, wymieszać.
  8. dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
  9. 5. Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.
  10. dodajemy orzechy i rodzynki
  11. 6. Włóż ciasto do formy, udekoruj połówkami banana na wierzchu, nadal posypałam muesli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszyć ogień do 160 stopni i piec przez kolejne 30-40 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką.
  12. wykładamy ciasto do formy i pieczemy
  13. 7. Całkowicie ostudzić chleb. Smacznego !
Faworki na krupczatce
(1)
Ciasto Mleczna kanapka
(1)
Ciasta - Pijana śliwka
(1)
Lemon Curd bez masła
(2)
Delikatne bułeczki z cynamonem i orzechami
(1)
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
(1)
Mini serniczki maliowe z winną galaretką
(1)