Chleb bananowy to babeczka, której głównym składnikiem są dojrzałe banany tłuczone w puree ziemniaczanym. Dają potrawie wilgoć oraz specjalny, niezrównany smak i aromat. Do pieczenia lepiej używać dojrzałych bananów - jest to świetny sposób na pozbycie się czerstwych owoców.
Ten przepis przyszedł do nas z Ameryki, pieczili chleb bananowy od początku ubiegłego wieku. Podawany jest również z oryginalnymi amerykańskimi produktami - pastą orzechową i dżemem.
W zależności od przepisu do chleba dodaje się masło, mąkę, suszone owoce i orzechy. Ostatnio modne stało się jedzenie chleba bananowego z odpowiednim odżywianiem, jest ono źródłem węglowodanów i dobrze nasyca, ale w tym celu należy usunąć z niego cukier i masło i zastąpić zwykłą mąkę zdrową mąką. Co będziemy robić.
Answering to comment