Fantastyczne niewielkie na dwa kęsy ciasteczka orzechowe, przełożone masą mleczną, ich dekorację stanowi czekolada, która świetnie współgra smakiem z orzechami. Mmm... prosto topnieje w buzie !
Składniki
Ciastka:
mąka pszenna typ 405: 1 i 1/2 szklanki
masło: 160 gramów
mielone orzechy laskowe lub włoskie: 100 gramów
żółtko: 1
cukru pudru: 4 łyżki
sól: szczypta
Masa:
masło: 200 gramów
mleka w proszku: 3/4 szklanki
cukru pudru: 1/2 szklanki
wanilia: 1/2 laski
Polewa:
czekolada gorzka: 60 gramów
masło: 40 gramów
Wykonanie przepisu
1. Robimy ciasto: Mieszamy mąkę, zmielone orzechy, cukier i sól, dodajemy do nich masło, posiekamy. Dodajemy żółtko i gnieciemy krótko ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy kieliszkiem kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut na lekko złoty kolor.
2. Robimy masę: masło w temperaturze pokojowej trzemy aż zjaśnieje, dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii, dalej ucieramy. Na końcu stopniowo sypiemy mleko w proszku i ucieramy na gładką masę.
3. Następnie wystudzone ciastka przekładamy masą, umieszczamy 1 łyżeczkę masy na ciastku, przykrywamy drugim ciastkiem, lekko docisnąć.
4. Robimy polewę: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Maczamy markizy w polewie z jednej strony, stawiamy je stroną bez czekolady, zostawiamy je w chłodzie aby czekolada zastygła. Smacznego !