Crème caramel - deser waniliowy z karmelem

2023-05-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Crème caramel - deser waniliowy z karmelem
Crème Caramel to jeden z tych deserów, które chciałem spróbować od dawna, ale nigdy nie udało mi się go obejść. A teraz w końcu nadszedł dzień, w którym go spróbowałem. Mogę powiedzieć, że ten waniliowy deser karmelowy jest fantastyczny! Teraz żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej. I nie tylko mi smakował, ale całej mojej rodzinie również. Jednogłośnie zdecydowaliśmy, że zrobimy go jeszcze raz. Nie czekajcie więc i zacznijcie go robić sami. Jestem pewna, że ten wspaniały deser znajdzie się również na Waszej liście ulubionych deserów.

Składniki

    Dla karmelu:
    • biały cukier: 0,5 filiżanki (100 gramów)
    • woda: 2 łyżki (30 mililitrów)
    Dla kremu:
    • jaja: 3
    • mleko: 2 filiżanki (500 mililitrów)
    • cukier: 1/4 filiżanki (50 gramów)
    • ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. 2. Zrób karmel: Do małego rondelka włóż cukier i dodaj wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu rączką, aż cukier się rozpuści i uzyskasz ciemnozłoty syrop.
  3. 3. Zdjąć z ognia i rozdzielić masę pomiędzy małe naczynia do zapiekania (o średnicy ok. 12 cm) (najlepiej ramekiny).
  4. 4. Przygotuj krem: W misce ubij jajka.
  5. 5. Wlej mleko do małego rondelka. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu, aż w mleku zaczną się tworzyć pierwsze małe bąbelki.
  6. 6. Zdjąć z ognia.
  7. 7. Do jajek powoli wlewać 1/3 gorącego mleka, jednocześnie mieszając trzepaczką, aby się nie "usmażyły".
  8. 8. Natychmiast wlej powoli masę jajeczno-mleczną do gorącego mleka pozostałego w rondlu, mieszając jednocześnie trzepaczką.
  9. 9. Przygotowany krem wlać do naczyń do zapiekania na wierzch karmelu.
  10. 10. Umieść naczynia do pieczenia w głębokim, dużym naczyniu do pieczenia i dodaj tyle wody, aby przykryć naczynia do połowy.
  11. 11. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30-40 minut, aż krem zastygnie. Powierzchnia kremu powinna być jeszcze lekko chybotliwa przy poruszaniu naczyniami do pieczenia.
  12. 12. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed przeniesieniem do lodówki.
  13. 13. Przed podaniem, za pomocą ostrego noża ostrożnie odetnij brzegi i przenieś na talerz.
  14. 14. Podawać samodzielnie, z jagodami lub z bitą śmietaną. Smacznego!


Answering to comment

Szybkie babeczki z owocami lata
(1)
Delikatny mus czekoladowy
(1)