Crème caramel - deser waniliowy z karmelem

2023-05-08 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Crème caramel - deser waniliowy z karmelem
Crème Caramel to jeden z tych deserów, które chciałem spróbować od dawna, ale nigdy nie udało mi się go obejść. A teraz w końcu nadszedł dzień, w którym go spróbowałem. Mogę powiedzieć, że ten waniliowy deser karmelowy jest fantastyczny! Teraz żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej. I nie tylko mi smakował, ale całej mojej rodzinie również. Jednogłośnie zdecydowaliśmy, że zrobimy go jeszcze raz. Nie czekajcie więc i zacznijcie go robić sami. Jestem pewna, że ten wspaniały deser znajdzie się również na Waszej liście ulubionych deserów.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Dla karmelu:
    • biały cukier: 0,5 filiżanki (100 gramów)
    • woda: 2 łyżki (30 mililitrów)
    Dla kremu:
    • jaja: 3
    • mleko: 2 filiżanki (500 mililitrów)
    • cukier: 1/4 filiżanki (50 gramów)
    • ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. 2. Zrób karmel: Do małego rondelka włóż cukier i dodaj wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu rączką, aż cukier się rozpuści i uzyskasz ciemnozłoty syrop.
  3. Reklama
  4. 3. Zdjąć z ognia i rozdzielić masę pomiędzy małe naczynia do zapiekania (o średnicy ok. 12 cm) (najlepiej ramekiny).
  5. 4. Przygotuj krem: W misce ubij jajka.
  6. 5. Wlej mleko do małego rondelka. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu, aż w mleku zaczną się tworzyć pierwsze małe bąbelki.
  7. 6. Zdjąć z ognia.
  8. 7. Do jajek powoli wlewać 1/3 gorącego mleka, jednocześnie mieszając trzepaczką, aby się nie "usmażyły".
  9. 8. Natychmiast wlej powoli masę jajeczno-mleczną do gorącego mleka pozostałego w rondlu, mieszając jednocześnie trzepaczką.
  10. 9. Przygotowany krem wlać do naczyń do zapiekania na wierzch karmelu.
  11. 10. Umieść naczynia do pieczenia w głębokim, dużym naczyniu do pieczenia i dodaj tyle wody, aby przykryć naczynia do połowy.
  12. 11. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30-40 minut, aż krem zastygnie. Powierzchnia kremu powinna być jeszcze lekko chybotliwa przy poruszaniu naczyniami do pieczenia.
  13. 12. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed przeniesieniem do lodówki.
  14. 13. Przed podaniem, za pomocą ostrego noża ostrożnie odetnij brzegi i przenieś na talerz.
  15. 14. Podawać samodzielnie, z jagodami lub z bitą śmietaną. Smacznego!


Kora orzechowa - ciasta
(1)
Konfitura z Żurawiny (świeżej)
(1)
Deser chia z mango, borówkami i kiwi
(1)
Krem bez mleka
(6)
Domowa masa kajmakowa - Dulce de Leche
(2)
Najszybszy na świecie piernik
(1)