Ziemniaki, mięso i boczek - dla tych z dobrym apetytem! Cepeliny to narodowa litewska potrawa z ziemniaków z mięsem, która spodoba się tym, którzy nie wyobrażają sobie życia bez ziemniaków. I nie tylko oni.
Składniki
ziemniaki: 1.5 kg
cebula: 3 szt
mięso mielone: 250 gram
boczek: 100 gram
skrobia ziemniaczana: 3 stołowe łyżki
mielony czarny pieprz: do smaku
sól: 2 łyżeczka
Wykonanie przepisu
1. Weź 1/4 ziemniaków potrzebnych do przygotowania tego dania, umyj je i włóż do garnka z wodą. Ugotuj ziemniaki w skórkach.
2. Gdy ziemniaki w mundurkach będą już prawie gotowe, resztę surowych ziemniaków zetrzyj na tarce do naleśników.
3. Na durszlak osadzony w głębokim pojemniku połóż lniany ręcznik, na którym rozprowadzamy starte ziemniaki. Zbieramy brzegi ręcznika tak, aby mieszanina ziemniaczana wyglądała jak w „torbie” i ściskamy ziemniaki, żeby stały się bardziej suche, ale nie do końca. Płynu nie wylewamy, gdyż na dnie osadza się skrobia, którą można wykorzystać do przygotowania zeppelinów.
4. Powstałą „suchą” mieszankę ziemniaczaną przełożyć do osobnego pojemnika, do którego dodajemy cebulę startą na tej samej tarce (1 szt.). Wymieszać składniki.
5. Bierzemy ugotowane ziemniaki i obieramy je, a następnie trzy na drobnej tarce. Przełożyć do miski, dodać skrobię (1,5 łyżki) i posolić do smaku. Mieszamy składniki i na koniec otrzymujemy coś w rodzaju „ciasta” ziemniaczanego.
6. Aby sprawdzić „test” na gotowość, zagotuj niewielką ilość wody i włóż kulkę ciasta do wrzącej wody. Gotujemy przez 4 minuty, jeśli się nie rozpadnie, to wszystko jest zrobione poprawnie, w innym przypadku dodajemy trochę więcej skrobi i ponownie sprawdzamy „ciasto na gotowość”.
7. Przygotujmy nadzienie do zeppelina. Aby to zrobić, przygotuj mięso mielone, pokrój cebulę (1 szt.) W kostkę. Całość wkładamy do jednego pojemnika, do którego dodajemy więcej soli i czarnego mielonego pieprzu. Wszystkie składniki miesza się.
8. Posyp deskę lub blat roboczy skrobią ziemniaczaną. Powstałe „ciasto” ziemniaczane należy podzielić na 8 równych części. Bierzemy pierwszy kawałek mieszanki i formujemy z niego ciasto. Na środku ciasta połóż nadzienie mięsne.
9. Teraz zbieramy brzegi ziemniaków, formujemy sterowiec w postaci podłużnego ciasta i kładziemy go na desce lub powierzchni roboczej pokrytej folią spożywczą.
10. Bierzemy szklankę i napełniamy ją do połowy wodą. Wlej skrobię (1,5 łyżki) do wody i dobrze wymieszaj. Bierzemy duży rondel, zagotowujemy w nim wodę, następnie wlewamy cienkim strumieniem wodę zmieszaną ze skrobią, cały czas mieszając zawartość naczynia. Teraz ostrożnie włóż zeppeliny do lekko wrzącej wody i gotuj przez 20 minut.
11. W tym czasie przygotuj sos. Aby to zrobić, pokrój boczek i cebulę w kostkę (1 szt.). Umieść je na patelni i smaż na złoty kolor. Pod koniec gotowania dopraw solą.
12. Po 20 minutach ostrożnie wyjmij litewskiego zeppelina z patelni i połóż na talerzu lub naczyniu, na którym kładziemy sos na wierzchu.
13. Cepeliny są dość duże i chociaż użyłam dużej patelni, to nadal musiałem je gotować w 2 etapach (4 sztuki na pierwszym etapie i to samo w drugim).
14. Gotowany zeppelin smakował trochę „nudno”, ale chleb i kiszony ogórek naprawiły wszystko !!! Wydaje mi się, że jest koniecznością w tym daniu.
15. I nie tylko ... Samo ziemniaki w zeppelinie okazują się nieco „gumowate”, prawdopodobnie to zasługa dodatku skrobi do ziemniaków. Być może możesz obejść się bez dodawania skrobi do środka, jeśli gotujesz je nie w rondlu, ale w podwójnym kotle.
16. Danie okazuje się dość obfite i tłuste ze względu na bekon, więc danie to nie sprawdzi się dla osób preferujących prawidłowe odżywianie, miłośników grillowanych warzyw i mięsa. Smacznego !