Bułeczki Bao z chrupiącym kurczakiem

2022-12-10 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Bułeczki Bao z chrupiącym kurczakiem
Zabawny fact - błędem jest nazywanie tych bułeczek "bao buns", "bao" oznacza bułkę, więc to tak jakby powiedzieć "bun bun bun bun". Te miękkie i puszyste bułeczki na parze są niezwykle smaczne i uniwersalne, z ogromną różnorodnością nadzień - chrupiący kurczak, wieprzowina lub wołowina, lub, dla opcji wegańskiej, można usmażyć tofu, brokuły, kalafior lub inne warzywa w pieczywie panko. Krótko mówiąc, wykorzystaj ten przepis tylko jako pomysł lub wskazówkę, jak nadziać wspaniałe muffiny! Smacznego!

Składniki

    8 Bułeczek Bao: 
    • 210 g mąki;
    • 5 g suchych drożdży;
    • 1 łyżka. 2 łyżki cukru;
    • 1 szczypta soli;
    • 115 g ciepłej wody;
    • 1 łyżka. 1 łyżka. 1 łyżka oleju;
    • 1 tsp. proszek do pieczenia;
    Dla chrupiącego kurczaka:
    • Piersi z kurczaka lub mięso z udek;
    • ulubione przyprawy - słodka, wędzona papryka, czosnek granulowany lub pieprz czosnkowy;
    • sos sojowy;
    • bułka tarta panko;
    • jajko;
    • mąka;
    • oliwa z oliwek;
    Do kiszonej marchewki:
    • Marchewki;
    • ząbki czosnku;
    • 1 łyżka. 1 łyżka. 1 łyżka octu (użyłam octu ryżowego);
    • szczypta cukru;
    • Bao do składania bułeczek:
    • 1 łyżka. 1 łyżka. 1 łyżka stołowa majonezu;
    • 1 łyżka stołowa słodkiego sosu chili;
    • sałata lodowa;
    • ulubione zioła - kolendra, pietruszka lub liście cebuli;
    • papryka chili
    • nasiona sezamu

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Bao babeczki: Do dużej miski włóż mąkę, drożdże, cukier i sól i wymieszaj.
  2. 2. Wlewamy olej i ciepłą wodę, zaczynamy mieszać łyżką, następnie przechodzimy do wyrabiania ciasta.
  3. 3. Ciasto będzie miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk, więc w razie potrzeby posypać odrobiną dodatkowej mąki. Ugniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. 4. Posmaruj ciasto olejem, przykryj czystym ręcznikiem do herbaty i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość (ja włożyłam swoje do piekarnika z wyłączonym termoobiegiem, z naczyniem do pieczenia z wrzącą wodą pod spodem - idealnie ciepłe i wilgotne środowisko dla wyrastania ciasta).
  5. 5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na blat, spłaszczyć i równomiernie dodać proszek do pieczenia. Złóż ciasto i wyrabiaj przez kolejne 5 minut.
  6. 6. Ciasto dzielimy na 8 równych porcji i formujemy w kulki.
  7. 7. Papier do pieczenia kroimy na 8 części.
  8. 8. Bierzemy kulkę ciasta i rozwałkowujemy ją na owal około 9 x 12 cm.
  9. 9. Posmarować olejem i złożyć na pół, aby uzyskać kształt półksiężyca.
  10. 10. Ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  11. 11. Doprowadź wodę do wrzenia w parowarze (jeśli nie masz takiego, możesz użyć zwykłego garnka i sitka, ale ważne jest, aby dno sitka nie dotykało gotującej się wody).
  12. 12. Umieść bułeczki bao w parowarze z papierem i przykryj pokrywką zawiniętą w czysty ręcznik kuchenny (aby zatrzymać parę i zapobiec jej kapaniu na bułeczki). Gotuj na parze przez 8 minut.
  13. 13. Chrupiący kurczak: Kurczaka kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, marynujemy z ulubionymi przyprawami i sosem sojowym i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  14. 14. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące, zanurzyć w białku i dodać bułkę tartą panko, dobrze ją dociskając do kurczaka.
  15. 15. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 20 minut, przewracając w połowie pieczenia.
  16. 16. Marynowana marchew: Marchew zetrzyj na tarce lub za pomocą maszynki zrób cienkie paski, zmiażdż czosnek, zalej octem i dodaj cukier.
  17. 17. Dobrze wymieszać i pozostawić na 10-15 minut.
  18. 18. Złóż bułeczki bao: Wymieszaj słodki sos chilli z majonezem.
  19. 19. Posiekać sałatę lodową, papryczkę chili i liście cebuli.
  20. 20. Do odparowanej bułki bao dodajemy marynowaną marchewkę, chrupiącego kurczaka, sałatę, dressing i posypujemy listkami cebuli, papryczką chili i ziarnami sezamu. Smacznego!

Answering to comment