Brokuły z jajkiem serem w piekarniku

2020-08-21 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Brokuły z jajkiem serem w piekarniku
Brokuły w piekarniku z serem i jajkiem - pyszne i zdrowe! Smaczne i zdrowe danie z najzdrowszej kapusty brokułowej z dodatkiem sera i jajek. Przygotowuje się szybko, przy minimalnych kosztach. Danie można z powodzeniem podawać samodzielnie na śniadanie lub podwieczorek lub jako dodatek do obiadu lub kolacji!

Składniki

    • brokuły: 300 gram
    • jajka: 2 szt
    • dowolny ser: 80 gram
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie potrzebne potrawy. Weź świeże brokuły, główka kapusty powinna być jasnozielona i jędrna w dotyku. Oczywiście można wziąć mrożoną kapustę, ale w tym przypadku należy ją dobrze rozmrozić, a cały płyn odsączyć. Używaj dużych jajek, najlepiej domowych, w skrajnych przypadkach CO. Jajka domowej roboty różnią się nie tylko wielkością, ale także mają jaskrawe żółtko, które nada gotowemu daniu piękny kolor.
  2. składniki na brokuły z jajkiem i serem
  3. 2. Kapustę przepłucz bardzo dobrze - w małych kwiatostanach gromadzi się dużo brudu, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na proces mycia kapusty. Odetnij łodygę i podziel kapustę na kwiatostany o pożądanej wielkości. Nie zostawiaj ich zbyt dużych - konieczne jest, aby nadal wygodnie było zjeść gotowe danie!
  4. myjemy brokuły
  5. 3. Zagotuj wodę w rondelku, dodaj trochę soli, dodaj posiekaną kapustę i gotuj przez 2-3 minuty. Nie gotuj długo - wszystkie zalety można znaleźć w surowej i pół surowej kapuście.
  6. gotujemy brokuły
  7. 4. Odcedź wodę, włóż kapustę na sito i trzymaj pod zimną bieżącą wodą. Ta procedura jest konieczna, aby zachować jasnozielony kolor kapusty.
  8. płuczemy ugotowaną kapustę
  9. 5. Przygotuj naczynie żaroodporne do przygotowania naszego dania. Rozłóż kapustę. Pamiętaj, że jeśli naczynia mają tendencję do przywierania do formy, posmaruj formę odrobiną warzyw lub masła.
  10. wkładamy brokuły do naczynia
  11. 6. Lekko ubij jajka widelcem.
  12. ubijamy jajka
  13. 7. Sól. Na tym etapie do masy jajecznej można dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Komuś wystarczy tylko mielony pieprz lub papryka, a ktoś postanawia przyprawić ją czosnkiem w proszku, ziołami prowansalskimi lub kozieradką. A może zdecydujesz się na dodanie świeżych ziół (koperek, pietruszka, kolendra) lub ząbek świeżego czosnku lub cebuli.
  14. dodajemy sól
  15. 8. Do masy jajecznej dodaj połowę startego sera. Ser może być dowolny: twardy, półtwardy, a nawet spleśniały. Wymieszać.
  16. dodajemy ser
  17. 9. Wlej powstałą masę do kapusty.
  18. wlewamy masę do brokuły
  19. 10. Na wierzchu posyp pozostałym startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Jajka należy ugotować i dobrze zachować swój kształt, a ser powinien się stopić.
  20. posypujemy serem i pieczemy
  21. 11. Podawać na gorąco. Smacznego!
Brokuły z jajkiem serem w piekarniku
Brokuły z jajkiem serem w piekarniku
Brokuły z jajkiem serem w piekarniku

Answering to comment

Spaghetti Bolognese z Tofu i Suszonymi Grzybami – Idealne Dla Wegan
(1)
Fit sałatka z pieczonej dyni
(1)
Indyjski gulasz z ciecierzycy - curry z mlekiem kokosowym
(1)
Fusilli z pomidorami suszonymi
(1)