Pyszna, obfita i bardzo zdrowa owsianka !!! Taka pyszna owsianka to świetna opcja na pyszne i zdrowe śniadanie. Wiele osób nie lubi owsianki jaglanej ze względu na jej gorycz. Ale ten problem można rozwiązać. A teraz powiem ci, jak!
Składniki
kasza jaglana: 180 gram
mleko: 2 filiżanki
woda: 2 filiżanki
masło: 2 stołowe łyżki
cukier: 3 stołowe łyżki
sól: 1 gram
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia owsianki. Obierz i pokrój dynię na kawałki. Masło owsiane musi być dobrej jakości. Nie próbuj zastępować go margaryną. To zrujnuje cały smak gotowego dania. Kasza jaglana na owsiankę powinna być jasnożółta, bez połysku. Im jaśniejszy kolor prosa, tym bardziej lepka jest owsianka. A owsianka z ciemnego prosa będzie krucha.
2. Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na 1 minutę. Po co polać wrzątkiem? Jest to konieczne, aby usunąć gorycz, która jest nieodłączna dla prosa. Następnie spuść gorącą wodę i 2-3 razy opłucz kaszę zwykłą wodą.
3. Nasmaruj miskę multicooker masłem do połowy wysokości miski. Czemu to robić? Zapobiega to wykipieniu mleka. Podczas gotowania mleko nie podnosi się powyżej poziomu oleju.
4. Umytą kaszę jaglaną i dynię, pokrojone na kawałki, włożyć do natłuszczonej miski multicooker. Podczas procesu gotowania proso znacznie wzrośnie.
5. Do miski dodaj trochę cukru i szczyptę soli. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Jeśli chcesz, aby owsianka była słodka, możesz dodać trochę więcej cukru.
6. Następnie wlej mleko i wodę do miski. Wszystko wymieszaj i zamknij pokrywkę multicookera.
7. Włącz tryb „owsianka mleczna” na 30 minut. Nie musisz otwierać miski podczas gotowania. Multicooker znacznie upraszcza proces przygotowania dowolnej owsianki. A w smaku widoczne są tylko zalety.
8. Po określonym czasie multicooker wyda sygnał dźwiękowy, co oznacza, że upłynął czas gotowania. Ostrożnie otwórz pokrywę. Nie pal się - stamtąd wydostanie się gorąca para! Kasza jaglana z dynią gotowa! Jeśli chcesz, aby konsystencja owsianki była płynna, możesz dodać do niej trochę mleka.
9. Rozłóż owsiankę na przygotowanych talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!
10. Kupując, sprawdź termin przydatności do spożycia prosa. Ma okres trwałości 6-9 miesięcy, czyli znacznie mniej niż inne zboża.