Bakłażany pieczone w piekarniku z pomidorami i serem
Bakłażany pieczone w piekarniku z pomidorami i serem
2020-03-02
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Bakłażany pieczone w piekarniku niesamowita zakąska na świąteczny stół, i niespodzianie zaszedszych gości.
Składniki
bakłażany: 2
pomidory: 3
czosnek: 4-5 ząbków
gorąca, ugotowana woda: 5-6 herbatnich łyżeczek
ser fermentowany: ~200-250 gramów
sól
mielony pieprz
olej roślinny (dla posmarowania blachy)
Wykonanie przepisu
1. Na początku bakłażany kroimy na plastry około grubości 1 centymetr (poprzecznie lub podłużnie), z obu stron posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny postać.
2. Ser trzemy na drobnej tarce.
3. Pomidory kroimy na cienkie plastry.
4. Czosnek trzemy na drobnej tarce albo za pomocą specjalnego urządzenia.
5. Sypiemy szczyptę soli na czosnek i mieszamy razem z wodą.
6. Blachę do pieczenie układamy papierem do pieczenia, który smarujemy olejem roślinnym.
7. Kładziemy plastry bakłażanów, na ich lejemy po trochu wodę zmieszaną z czosnkiem, za pomocą łyżeczki wymazujemy całość, sypiemy starkowany ser i łożymy plastry pomidorów.
8. Wierzch obsypujemy solą i mielonym pieprzem.
9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni temperatury.
10. Blachę z zakąska bakłażanów wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Smacznego !