Warzywa na parze w multicookerze

2020-08-13 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Warzywa na parze w multicookerze
Warzywa bez szkody dla figury, od których nie można się oderwać. Zestaw warzyw w tym naczyniu jest najbardziej udany pod względem łączenia ze sobą. Są tu nuty słodkie, kwaśne i słone. Pachnące zieleniny sprawią, że danie będzie przytulne na wsi. Ragu może być podawany jako lub jako osobne danie.

Składniki

    • cukinia: 1 szt
    • marchew: 1 szt
    • bułgarska papryka: 1 szt 
    • pomidory koktajlowe: 10 szt 
    • pietruszka: do smaku
    • koper: do smaku
    • sól: do smaku
    • pasta pomidorowa: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cukinię umyj pod bieżącą wodą, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w niezbyt cienkie półpierścienie. Jeśli zbyt mocno zmielisz cukinię, to ze względu na delikatny miąższ po prostu rozpuści się w gotowym naczyniu. Wszystkie warzywa zostaną natychmiast dodane do miski multicooker. Nie ma potrzeby najpierw smarować dna miski olejem, ponieważ z reguły jest on nieprzywierający.
  2. pokrojona cukinia w multicooker
  3. 2. Umyj marchewki. Jeśli jest mocno zabrudzony, przetrzyj skórkę pędzelkiem. Skórkę pokroić obieraczką do warzyw. Pokrój marchewki na półpierścienie, cieńsze niż cukinia. Dzieje się tak, ponieważ same marchewki są znacznie trudniejsze niż squash i gotują się dłużej. Zrównamy ten czas, po prostu pokrój marchewki cieńsze.
  4. dodajemy marchewkę w multicooker
  5. 3. Umyj słodką paprykę, usuń łodygę i pestki i pokrój w średnią kostkę. Możesz użyć papryki w dowolnym kolorze: żółtym, czerwonym lub zielonym. Jak również pieprz Ramiro. Za słodycz i atrakcyjność wizualną dania odpowiada papryka. Ponadto jest niesamowicie zdrowy dla trawienia i ogólnego stanu zdrowia.
  6. dodajemy słodką paprykę w multicooker
  7. 4. Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na połówki. Jeśli chcesz mocniej zmielić pomidory, najprawdopodobniej nie będą zauważalne w gotowym naczyniu. Pomidory koktajlowe można zastąpić zwykłymi pomidorami, jeśli masz na nie sezon. W przeciwnym razie wybierz śliwkowe pomidory koktajlowe. Na ogół są słodkie i smaczne przez cały rok.
  8. dodajemy pomidory koktajlowe w multicooker
  9. 5. Opłucz świeże zioła pod bieżącą wodą i delikatnie wstrząśnij. Dodam ładną, gęstą wiązkę wiejskiej zieleni. To pietruszka i koperek. Dodam też lubczyk. Jest dość specyficzny, więc jest opcjonalny. Zioła nadadzą potrawie niepowtarzalny smak. Dopraw solą do smaku i dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Ponieważ same warzywa są soczyste, nie ma potrzeby dodawania wody do takiego gulaszu. Dusić gulasz z programem - Duszenie lub Gotowanie - na wolnym ogniu przez 15 minut.
  10. 6. Program duszenia, a także czas gotowania, w dużym stopniu zależą od konkretnego modelu multicookera. Przeczytaj instrukcję przed gotowaniem.
  11. 7. Duszone warzywa w powolnej kuchence to niezwykle udane danie. Harmonijny i piękny, aromatyczny i zdrowy, chudy, ale bardzo smaczny, potrafi podbić wiele. A co najważniejsze - bez najmniejszej szkody dla figury! Smacznego!
  12. dodajemy zioła i dusimy warzywa w multicooker
Warzywa na parze w multicookerze
Warzywa na parze w multicookerze
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
(1)
Lekka potrawka z ciecierzycy
(1)
Wegetariańska lazania z warzywami i grzybami
(1)
Makaron ryżowy z cukinią
(2)
Pasta z awokado z prażonym słonecznikiem
(1)