Ciasto „Filo” ze szpinakiem i twarogiem

2020-05-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto „Filo” ze szpinakiem i twarogiem
Bardzo delikatne ciasto z soczystym nadzieniem i cienkim chipsem.

Składniki

    • ciasto filo 1 opakowanie: 250 gram (8-10 arkuszy)
    • twaróg (lub twarożek): 400 gram
    • świeży szpinak: 500g
    • tarty ser twardy:100 gram
    • jajko: 2
    • masło: 100 gram
    • gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wlać szpinak do wrzącej wody, siekamy i mieszamy.
  2. 2. Możesz użyć mrożonego szpinaku - musisz go rozmrozić, dobrze wycisnąć, w razie potrzeby pokroić.
  3. 3. Ubij jajka lekko widelcem.
  4. ubijamy jajka widelcem
  5. 4. Do dużej miski włóż szpinak, twaróg, ubite jajka i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
  6. wykładamy do miski szpinak, twaróg ubite jajka j gałkę muszkatołową i mieszamy
  7. 5. Dodaj tarty ser, sól - do smaku, wymieszaj.
  8. dodajemy tarty ser i sól
  9. 6. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.
  10. 7. Weź 2 arkusze ciasta, obficie posmaruj górny arkusz roztopionym masłem za pomocą silikonowej szczotki. Na nich ułóż kolejne 2 arkusze, smar. Powtórz (łącznie - 6 arkuszy). Jeśli paczka ma 8 arkuszy, użyj nie 6, ale 4 arkuszy.
  11. ciasto filo smarujemy masłem
  12. 8. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i włóż do niego uprzednio nasmarowane arkusze ciasta.
  13. smarujemy naczynie i wykładamy nasmarowane skrusze ciasta
  14. 9. Wyłóż mieszaninę. Przykryj jeszcze dwoma natłuszczonymi arkuszami ciasta. Krawędzie arkuszy (dolna i górna razem) owijają się od góry do środka.
  15. wykładamy mieszaninę na ciasto
  16. 10. Nasmaruj pozostałe 2 arkusze olejem (każdy), złóż razem, przykryj ciasto na wierzchu. Zegnij krawędzie do wewnątrz, pod ciastem, najpierw od rogów, a następnie z boku.
  17. przykrywamy pozyskani arkuszami ciasta i smarujemy olejem
  18. 11. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut do złotobrązowego (mój blat bardzo szybko złocono, pokryty folią na wierzchu). Na koniec odstaw ciasto na chwilę, przykrywając je ręcznikiem.
  19. upieczone ciasto filo z szpinakiem i twarogiem
  20. 12. Smacznego!
  21. przygotowane ciasto filo z szpinakiem i twarogiem
Fusilli z pomidorami suszonymi
(1)
Zupa fasolowa z ziemniakami
(1)
Indyjski gulasz z ciecierzycy - curry z mlekiem kokosowym
(1)
Soja po grecku
(1)
Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną i ziołami
(2)