Bakłażan po koreańsku

2020-05-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Bakłażan po koreańsku
Koreańska bakłażan jest pikantną przekąską warzywną, która dobrze komponuje się z mięsem, drobiem, rybami, wszelkimi zbożami i wszelkiego rodzaju dodatkami. To wszechstronne i smaczne danie będzie stanowić uzupełnienie rodzinnej kolacji, bufetu i przekąski w stylu pikniku i będzie odpowiednio układane z innymi potrawami na świątecznym stole. Pachnąca, bogata i apetyczna zaostrzona przystawka będzie konkurować z dowolnymi piklami!

Oprócz bakłażana sałatka zawiera słodką paprykę, cebulę i tradycyjną marchewkę do koreańskich potraw. Mieszanka jest bogato aromatyzowana przyprawami i przyprawami, nasączonymi dressingiem octowym. Szybko smażone, zmiękczone bakłażany są korzystnie splecione z innymi składnikami, które utrzymują gęstość i chrupnięcie. Jasne plamki pieprzu, marchwi i zieleni dodatkowo zdobią naczynie, dzięki czemu są atrakcyjne wizualnie. Rezultatem jest wielowarstwowa i reprezentacyjna mieszanka, która wcale nie jest trudna do ugotowania.

Składniki

    • bakłażan: 400 gram
    • Bułgarska papryka: 150 gram
    • marchewki: 100 gram
    • cebula: 80 gram
    • natka pietruszki: 3-4 gałęzie
    • czosnek: 2-3 zęby
    • nasiona sezamu: 1-2 stołowa łyżki
    • mielona kolendra: 1 łyżeczka
    • mielony czarny pieprz: ½ łyżeczki lub do smaku
    • czerwona ostra papryka: ¼ łyżeczki lub do smaku
    • olej roślinny: do smażenia
    Do tankowania:
    • cukier - 1 łyżeczka;
    • sos sojowy - 2 stołowe łyżki
    • ocet 9% - 2 stołowe łyżki;
    • olej roślinny - 2 stołowe łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Po umyciu i wysuszeniu kroimy bakłażana na podłużne talerze. Każdy z nich siekamy krótkimi słomkami.
  2. kroimy bakłażana
  3. 2. Pokrywamy patelnię cienką warstwą oleju, podgrzewamy. Porcje (dla 3-4 podejść) lekko usmażyć bakłażana. Mieszając, utrzymuj na dużym ogniu przez 2-4 minuty. W razie potrzeby dolej oleju, ale nie przesadzaj.
  4. lekko smazymy bakłażana
  5. 3. Obierz cebulę, pokrój w cienkie „pióra”.
  6. cebula pokrojona w cienkie pióra
  7. 4. Ładujemy plastry cebuli do pustej patelni. Mieszaj, smaż, aż będzie jasno złoty.
  8. smażymy cebulę na jasno złoty kolor
  9. 5. Natrzyj obrane marchewki. Możesz użyć specjalnej tarki do warzyw po koreańsku lub użyć zwykłej. Dozwolone jest ręczne siekanie roślin okopowych na cienką słomę.
  10. trzemy marchewki
  11. 6. Usuwamy pieprz ze skrzynki nasiennej i wewnętrznych przegród. Pokroić w małe paski.
  12. kroimy pieprz w małe paski
  13. 7. Łączymy wszystkie przygotowane komponenty. Zmiel pietruszkę nożem lub łzą rękami, dodaj do całości mieszanki.
  14. łączymy wszystkie komponenty razem
  15. 8. Dopraw sałatkę dwoma rodzajami pieprzu, podrzuć kolendrę, wyciśnij czosnek przez prasę.
  16. 9. Liczbę ostrych dodatków dostosowuje się niezależnie, zwiększając lub zmniejszając ich dawkowanie w razie potrzeby. W każdym razie danie nie powinno być świeże.
  17. 10. Konieczna jest tu przynajmniej odrobina ostrości!
  18. przyprawiamy całość
  19. 11. Aby przygotować sos, połącz sos sojowy, olej roślinny, ocet i cukier - mieszaj, aż ziarna się rozpuszczą i wlej do sałatki. Następnie dodaj nasiona sezamu (wcześniej możesz lekko smażyć ziarna na suchej patelni, aby odsłonić smak i aromat). Dokładnie wymieszaj mieszankę warzywną, unosząc wszystkie warstwy od góry do dołu. Sól dla smaku.
  20. przygotowujemy sos sojowy i mieszamy
  21. 12. Pokrywamy miskę niemal gotowym talerzem z przekąskami lub pokrywką. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej w nocy. Im dłużej ogórki z bakłażana, tym smaczniejszy i bogatszy wynik. Gotowy koreański bakłażan! Smacznego!
  22. gotowy koreański bakłażan
Wege burgery - wegetariańskie (bez mięsa)
(2)
Sałatka z awokado i fetą
(1)
Duszone ziemniaki z fasolą
(1)
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami
(1)