Zdrowa, jasna i pyszna zupa z czerwoną soczewicą. Bardzo łatwa w przygotowaniu a jednocześnie niezwykle harmonijna i satysfakcjonująca zupa jarzynowa. W dni Wielkiego Postu taka zupa doskonale urozmaici Twoje menu i wprawi w doskonały nastrój!
Składniki
fasolka szparagowa: 200 gram
ziemniaki: 400 gram
soczewica czerwona: 3 stołowe łyżki
marchew: 50 gram
cebula: 50 grwm
bułgarska papryka: 100 gram
pomidory: 200 grwm
czosnek: 1 ząbek
woda: 700 ml
olej roślinny: 4 stołowe łyżki
zieleń: do smaku
sól: do smaku
ziele angielskie: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wszystkie składniki na zupę z czerwonej soczewicy i fasolki szparagowej. Umyj wszystkie warzywa i zioła w czystej wodzie.
2. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki. Aby uzyskać jasność gotowej zupy, możesz użyć papryki w różnych kolorach. Kilkakrotnie wypłucz soczewicę w wodzie.
3. Odetnij ogonki zielonej fasolki. Jeśli fasola nie jest bardzo młoda, usuń „anteny” po bokach, w przeciwnym razie będą odczuwalne w gotowym naczyniu.
4. Pokrój ziemniaki na małe kostki o wymiarach około 1 cm * 1 cm. Po co kroić ziemniaki tak drobno? Ma to na celu zapewnienie zbieżności czasów gotowania czerwonej soczewicy, fasoli i ziemniaków. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że ziemniaki pozostaną wilgotne, a jeśli ziemniaki są w pełni ugotowane, soczewica i warzywa mogą zamienić się w owsiankę. Fasolę posiekaj losowo, niezbyt grubo (jak na zdjęciu).
5. Marchewki pokrój w drobną kostkę lub w razie potrzeby zetrzyj na grubej tarce. Cebulę pokrój niezbyt grubo, a pomidory w drobną kostkę. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów, polewając je wrzątkiem przez minutę. Zwykle gotuję pomidory ze skórką.
6. Rozgrzej olej roślinny w rondelku lub małym garnku z grubym dnem. Na dużym ogniu wyślij marchewkę, paprykę i cebulę do smażenia. Gotuj warzywa, od czasu do czasu mieszając, przez około pięć minut.
7. Następnie dodaj do pieczeni pomidory i fasolę. Wymieszaj i zmniejsz ciepło do niskiego. Przykryj garnek pokrywką i gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pomidory powinny dać sok, za kilka minut sprawdź, czy warzywa nie są przypalone, zamieszaj. Jeśli z pomidorów nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj dwie do trzech łyżek wody.
8. Następnym krokiem jest wysłanie ziemniaków i soczewicy do garnka. Dopraw solą do smaku. Rozpal ogień na maksimum.
9. Wlać 700 ml warzywami i zbożami. wrzącą wodę, wszystko dobrze wymieszać i posmakować solą. W razie potrzeby posolić do smaku. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj zupę pod na wpół zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki i inne składniki będą w pełni ugotowane. Zajęło mi to około 20 minut.
10. Pod koniec gotowania dodaj do zupy drobno posiekany czosnek i zioła. Czosnek można przepuścić przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce. Koperek, pietruszka lub zielona cebula dobrze nadają się od zieleni do zupy.
11. Odstaw zupę na kilka minut i możesz ją podać! W razie potrzeby posyp ziele angielskie lub ostrą mieloną paprykę.
12. Zupa jest bardzo dobra ze śmietaną. Spodoba się to zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
13. Taką zupę można również przygotować w bulionie drobiowym lub mięsnym.
14. Z podanej ilości produktów otrzymałem zupę średniej grubości. Spróbuj! Smacznego!