Zupa serowa z kurczakiem i topionym serem i ryżem

2020-08-11 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zupa serowa z kurczakiem i topionym serem i ryżem
Delikatna zupa serowa z rosołem drobiowym z ziemniakami i ryżem! Tosty z grzankami będą zwieńczeniem tego dania! Używam różnych rodzajów serów topionych z dodatkami, tę zupę można interpretować wielokrotnie. Ale nadal wolę klasyczną wersję tej zupy, którą się z Wami podzielę.

Składniki

    • filet z kurczaka: 250 gram
    • woda: 2 l
    • ryż: 80 gram
    • ziemniak: 3 szt
    • marchew: 1 szt
    • cebula: 1 szt
    • ser topiony: 200 gram
    • bochenek: 100 gram
    • sól: do smaku
    • olej roślinny: 4 stołowe łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie składniki. W razie potrzeby filet z kurczaka można zastąpić udkami z kurczaka lub udkami z kurczaka, ale wtedy lepiej jest wziąć ich więcej, ponieważ jest w nich znacznie mniej mięsa niż w czystych filetach. Lepiej jest wybrać ryż długoziarnisty. Lepiej jest wziąć ziemniaki z oznaczeniem „do gotowania”, aby bardzo szybko ugotowały się w bulionie. Lepiej jest brać ser w wannie, a nie w brykietach. Łatwiej się pracuje i lepiej rozpuszcza się we wrzącej zupie.
  2. składniki na zupę serowa z kurczakiem i topionym serem i ryżem
  3. 2. Umyty filet z kurczaka przełożyć do rondla, zalać bieżącą wodą i podgrzać. Jeśli lubisz grubszą zupę, lepiej zmniejszyć ilość wody do 1,5 litra. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj trochę soli, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj filety przez 30 minut. Po upływie tego czasu ugotowane mięso wyjmij z patelni, odcedź bulion i wlej do nowej czystej patelni lub umytej starej patelni.
  4. filet z kurczaka na zupę
  5. 3. Ryż opłucz pod bieżącą wodą co najmniej 4 razy, woda powinna stać się czysta i przezroczysta. Gdy odcedzony bulion ponownie się zagotuje, dodaj na patelnię umyty ryż. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  6. ryż na zupę
  7. 4. Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę. 10-15 minut po rozpoczęciu gotowania ryżu zanurz kostki ziemniaków w garnku. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
  8. pokrojone ziemniaki w kostkę na zupę
  9. 5. W tym czasie przygotuj narybek. Obierz i opłucz cebulę i marchewkę pod wodą. Cebulę pokrój w kostkę, jak w przypadku wielu zup, a marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Smażyć przygotowane warzywa na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego.
  10. pokrojona marchew i cebula na zupę
  11. 6. Pokrój schłodzony filet z kurczaka na małe kawałki.
  12. pokrojony filet z kurczaka na małe kawałki na zupę
  13. 7. Następnym krokiem jest rozpoczęcie dodawania stopionego sera do zupy poprzez stopienie go we wrzącym bulionie. Kawałek sera nie powinien pozostać w zupie, powinien całkowicie się rozpuścić.
  14. dodajemy topiony ser do zupy
  15. 8. Pod koniec gotowania dodaj kawałki fileta z kurczaka zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Następnie zdejmij zupę z ognia i pozwól jej trochę się zaparzyć.
  16. dodajemy kawałki fileta z kurczaka i gotujemy
  17. 9. Pozostaje tylko przygotować grzanki. Pokrój bochenek w kostkę i usmaż na patelni z olejem roślinnym.
  18. bochenek pokrojony w kostkę
  19. 10. Przygotowaną zupę przelać do miseczek i posypać grzankami.


Zupa serowa z kurczakiem i topionym serem i ryżem
Zupa serowa z kurczakiem i topionym serem i ryżem
Zupa serowa z kurczakiem i topionym serem i ryżem
Kurczak pieczony
(1)
Tureckie chlebki z kurczakiem
(1)
Placuszki z piersi kurczaka z kukurydzą
(1)