Zupa Tortellini (pierogi) z warzywami i grzybami

2023-04-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zupa Tortellini (pierogi) z warzywami i grzybami
O tak!!! Rozgrzewająca, sycąca i tak smaczna zupa z pierożkami tortellini. W sam raz na chłodną/zimną pogodę (w zależności od miejsca zamieszkania). To zarówno zupa, jak i pełnowartościowy posiłek w jednym. Uwierz mi, po zjedzeniu miski tej zupy, będziesz pełny i tak naprawdę nie będziesz potrzebował drugiego dania.

Możesz użyć pierożków tortellini lub po prostu mniejszych pierożków do tej zupy. Grzyby dodają zupie bardzo dobrego smaku, dlatego gorąco zachęcam do nie pomijania ich na liście składników. Oczywiście, jeśli macie suszone grzyby, to zazdroszczę Wam, bo zupa będzie jeszcze smaczniejsza niż ze zwykłymi grzybami. Dla dodatkowego smaku, ja również czasami posypuję zupę drobno startym parmezanem. Jeśli nie macie szpinaku, nie przejmujcie się, zupa będzie pyszna i bez niego. Przy okazji, jeśli chcecie mieć płynną zupę, nie dodawajcie mąki. Ja chciałam, aby zupa była nieco kremowa, więc dodałam dodatkową mąkę.

Składniki

    • 300 g tortellini z kurczakiem lub serem
    • 250 g pieczarek
    • 100 g szpinaku
    • 4,5 szklanki wywaru z kurczaka (1 szklanka - 240 ml.)
    • 2 szklanki mleka
    • 1/3 szklanki śmietany
    • 1 średnia cebula
    • 3 średnie marchewki
    • 50 g masła
    • 3 łyżki. mąki
    • 3 ząbki czosnku
    • 0,5 łyżki. suszonego oregano
    • 1/3 łyżki. tymianku
    • sól, pieprz czarny
    • oliwa z oliwek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Obierz cebulę, ząbki czosnku i marchewkę.
  2. 2. Posiekaj cebulę i czosnek, a marchewkę i pieczarki pokrój w plasterki.
  3. 3. Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu, następnie dodaj masło i pozwól mu się rozpuścić.
  4. 4. Dodaj cebulę, marchew i pieczarki, smaż przez ~3 minuty, następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodać mąkę, dobrze wymieszać.
  5. 5. Dodać wywar z kurczaka, doprawić oregano, tymiankiem, solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 10 minut.
  6. 6. Wlać mleko, dodać tortellini i gotować przez kolejne ~7 minut, aż tortellini będą ugotowane.
  7. 7. Dodać szpinak, wymieszać i gotować przez około minutę (nie dłużej). Następnie wlać śmietanę.
  8. 8. Doprawić solą do smaku i zjeść.
Zupa Tortellini (pierogi) z warzywami i grzybami
Zupa Tortellini (pierogi) z warzywami i grzybami
Zupa Tortellini (pierogi) z warzywami i grzybami
Zupa krem z kukurydzy z popcornem
(4)
Thermomix - zupa pomidorowa
(1)
Zupa Flaki (Wołowo-Cielęce), Tradycyjne
(1)
Wietnamska zupa PHO
(1)
Zupa krem brokułowo - porowa
(1)
Zupa z serkiem topionym
(1)
Zupa gulaszowa z wołowiny
(1)