Ziemniaki z rybą w sosie mlecznym

2020-06-14 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ziemniaki z rybą w sosie mlecznym
Chcę zasugerować, żebyś spróbował ziemniaków z rybą w sosie mlecznym. Danie jest przygotowywane bardzo prosto, okazuje się niezwykle delikatne i smaczne. Użyłem filetów z morszczuka, możesz użyć dowolnej świeżo mrożonej ryby. Zamiast mleka możesz dodać śmietanę.

Składniki

    • świeżo mrożone ryby (mam filet z morszczuka): 250 gram
    • ziemniaki: 4-5 sztuk
    • cebule: 1 szt
    • czosnek: 1 ząbek
    • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, przyprawy do ryb: do smaku
    • masło: 20 gram
    • mleko (co najmniej 3,2%): 250 ml
    • olej roślinny: 1 łyżka;

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Pokrój rybę na kawałki o szerokości około 4-5 cm. Możesz usunąć skórkę z ryby, ja jej nie usunąłem.
  2. przygotowujemy rybę
  3. 2. Obierz ziemniaki i pokrój w niezbyt cienkie kółka, umieść na patelni, zalej wodą. Doprowadź ziemniaki do wrzenia, sól i gotuj przez 10 minut. Wrzuć ziemniaki do durszlaka.
  4. gotujemy ziemniaki
  5. 3. W międzyczasie dodaj do garnka olej roślinny, połowę masła i posiekaną cebulę.
  6. smażymy cebulę na oleju roślinnym i maśle
  7. 4. Umieść ziemniaki w jednej warstwie w odpowiednim naczyniu do pieczenia, dodaj trochę soli.
  8. umieszczamy gotowany ziemniaki w naczyniu
  9. 5. Podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj posiekany czosnek i wlej podgrzane mleko, trochę soli.
  10. 6. Doprowadź wszystko do wrzenia, dodaj pozostałe masło i wyłącz gaz.
  11. doprowadzamy wszystko do wrzenia o dodajemy pozostałe masło
  12. 7. Połóż kawałki ryby na ziemniakach, sól, pieprz, posyp przyprawami dla ryb. Wszystko polej sosem mlecznym.
  13. 8. Umieścić naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni na 20-25 minut.
  14. układamy rybę na ziemniakach, przyprawiamy, zalewamy sosem i umieszczamy naczynie do piekarnika
  15. 9. Podawaj do stołu pyszne i delikatne danie na gorąco. Smacznego!
  16. ziemniaki z rybą
Łosoś i szpinak w cieście francuskim
(1)