Łosoś z chrupiącą skórką, ziemniakami i sałatką

2022-12-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Łosoś z chrupiącą skórką, ziemniakami i sałatką
Kolejny fantastyczny przepis na bardzo smaczną kolację lub świąteczny stół. Dziękuję mojej przyjaciółce za wskazówki, jak przyrządzić chrupiącego łososia. Spróbowałam, było naprawdę smaczne i całej rodzinie smakowało, a ja dostałam mnóstwo komplementów. 

Ostatnio staramy się z mężem jeść jak najwięcej ryb i staramy się, aby nasze dzieci też tak robiły, ponieważ nie są największymi fanatykami ryb. Jednak zjedli to danie i chętnie zjedzą więcej, więc to też jest ogromny plus dla tego dania. 

Składniki

    Do chrupiącego łososia:
    • Filet z łososia: 1 kg
    • bułka tarta panko: 4 łyżki stołowe
    • Tarty parmezan: 50 gramów
    • Czosnek: 2 ząbki
    • Miód: 1 łyżka.
    • oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
    • pieprz: szczypta
    • sól: do smaku
    Do ziemniaków:
    • Ziemniaki: 8-10 małych
    • tarty parmezan: 50 gramów
    • czosnek: 2 ząbki
    • Oliwa z oliwek: 1 łyżka.
    • sól: szczypta
    • czarny pieprz: szczypta
    Do sałatki:
    • Mieszanka sałat: 100 gramów
    • marchew: 1
    • Ogórek: 1
    • Czosnek: 1 ząbek
    • oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
    • Miód: 1 łyżeczka
    • Sok z cytryny: 1 łyżeczka
    • sól: szczypta
    • czarny pieprz: szczypta
    • nasiona granatu: 1 garść
    • orzeszki piniowe: 1 garść

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Łosoś: Najpierw w misce wymieszać bułkę tartą panko, starty parmezan, dwa ząbki rozgniecionego czosnku, miód, oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu.
  2. 2. Przykryć filety z łososia przygotowaną mieszanką, skropić oliwą z oliwek i piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.
  3. 3. Ziemniaki: Małe ziemniaki umyć, przepołowić i gotować przez około 8 minut.
  4. 4. W misce połączyć starty parmezan, dwa ząbki rozgniecionego czosnku, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zalać ziemniaki.
  5. 5. Piec z łososiem przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  6. 6. Sałatka: Umyć sałatę.
  7. 7. Zetrzeć ogórek i marchewkę na słomki. Zmielić czosnek.
  8. 8. Iš medaus, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir susmulkinto česnako sumaišykite padažą. Gautu padažu apšlakstykite salotas.
  9. 9. Pagardinkite pagal savo skonį druska ir pipirais. Pabarstykite kedro riešutais ir granatų sėklomis.
  10. 10. Podawać wszystko na wybranych przez siebie talerzach.
Łosoś z chrupiącą skórką, ziemniakami i sałatką
Ziemniaki z rybą w sosie mlecznym
(1)
Łosoś i szpinak w cieście francuskim
(1)
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
(1)
Śledzie w sosie pomidorowym
(1)