Idealnie miękkie kotlety rybne z bułką tartą

2023-05-21 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Idealnie miękkie kotlety rybne z bułką tartą
Być może dla większości nie jest to nowość, wszystko jest bardzo proste i od dawna znane, ale jak mówi popularne powiedzenie: to, co zapomniane, jest stare, a to, co zapamiętane, staje się nowe. Ten przepis pochodzi od mojej babci.

Wielu z nas zapewne wie, że dania rybne są niezwykle dobre dla ludzkiego organizmu, ponieważ zawierają nieskończoną ilość minerałów i rzeczy, których potrzebuje ludzkie ciało. Człowiek musi jeść różnorodne potrawy i ryby przynajmniej kilka razy w tygodniu.

Tym razem zrobiłam kotlety rybne, myśląc, że uda mi się oszukać dzieci, ponieważ zwykle nie jedzą ryb, tylko wędzonego łososia, ale cóż... Nie udało mi się i mój mąż i ja musieliśmy zjeść te łatwe do zrobienia, idealnie miękkie kotlety rybne z bułką tartą.

Dla tych z Was, którzy mają ten sam problem z dziećmi (mówię o niejedzeniu ryb), niedawno opowiedziałam, jak zrobić kotlety rybne z marchewką, które moje dzieci zjadły, co było jak cud!:)

Składniki

    • filety z ryb morskich: 1 kg
    • Jajka: 1
    • cebula: 1
    • Bułka tarta: trzy czwarte szklanki
    • skrobia ziemniaczana: jedna czwarta szklanki
    • sól: szczypta
    • mielony pieprz: szczypta
    • suszone oregano: szczypta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrój filety rybne na małe kawałki.
  2. 2. Następnie posiekaj cebulę lub zetrzyj ją na tarce do buraków (moja babcia preferuje tę opcję).
  3. 3. Następnie dodaj cebulę i przyprawy do filetów rybnych, wbij jajko, dodaj gumy i skrobię ziemniaczaną i dobrze wymieszaj.
  4. 4. Jeśli mieszanina się nie klei, dodać trochę majonezu.
  5. 5. Następnie rozgrzej olej na patelni.
  6. 6. Uformuj mieszankę rybną w kotlety wielkości dłoni.
  7. 7. Smażyć na patelni przez około kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i ugotowane.
  8. 8. Podawaj z ulubionym dodatkiem i ciesz się smakiem!
Idealnie miękkie kotlety rybne z bułką tartą
Pasta z wędzonej makreli
(1)
Łosoś z chrupiącą skórką, ziemniakami i sałatką
(1)
Smażona ryba w zalewie octowej
(1)